Japonya Merkez Bankası faizi sabit tutarken, normalleşme adımlarını temkinli atıyor

PAYLAŞ
  • Japonya Merkez Bankası, %0,25 seviyesindeki faiz oranını sabit tuttu. Ekonomistler, yıl sonuna kadar bir faiz artışı daha bekliyor.
  • BOJ, uzun süredir devam eden ultra-gevşek politikayı normalleştirirken, Japon ekonomisinin ılımlı toparlanmasına ve enflasyon beklentilerine dikkat çekiyor.
Japonya Merkez Bankası faizi sabit tutarken, normalleşme adımlarını temkinli atıyor

Japonya Merkez Bankası faizi sabit tutarken, normalleşme adımlarını temkinli atıyor

Japonya Merkez Bankası (BOJ), iki günlük toplantının ardından gösterge faiz oranını yüzde 0,25 seviyesinde sabit tuttu. Bu, 2008'den bu yana görülen en yüksek seviye. Karar, Reuters anketiyle uyumlu olsa da, ekonomistler yıl sonuna kadar bir faiz artışı daha bekliyor.

BOJ, uzun süredir devam eden ultra-gevşek para politikasını normalleştirmeye çalışırken ekonomiye zarar vermemek için temkinli bir yol izliyor.

Ekonomik toparlanma ve enflasyon beklentileri

BOJ, Japonya'nın ekonomisinin ılımlı bir şekilde toparlandığını ancak bazı zayıflıkların görüldüğünü belirtti. Çekirdek enflasyonun 2025 mali yılı boyunca artacağı öngörülüyor. Merkez bankası, enflasyon ve ekonomik büyümenin beklentiler doğrultusunda seyretmesi durumunda faiz artırımlarının süreceğini belirtti.

Uluslararası perspektif ve piyasa tepkisi

BOJ’un sıkılaştırıcı tutumu, diğer küresel merkez bankalarının gevşeme politikalarına yöneldiği bir dönemde dikkat çekiyor. Örneğin, ABD Merkez Bankası (Fed) geçtiğimiz günlerde faiz oranlarını düşürdü.

Japonya’nın çekirdek tüketici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 2,8 artış gösterirken, bu durum BOJ’a parasal sıkılaştırmaya devam etme alanı sağlıyor. Nikkei 225 endeksi ise karar sonrasında yüzde 2'lik artışını korudu.

Kaynak: cnbce.com