HSBC: TCMB faiz indirimini 2025'e bırakacak

PAYLAŞ
HSBC: TCMB faiz indirimini 2025'e bırakacak

İngiltere merkezli HSBC, Türkiye ekonomisine ilişkin yeni değerlendirmelerini paylaştı.

Makroekonomik politikalar ve borsa üzerinde yapılan değerlendirmelere HSBC, ekonomik verilere ilişkin tahminlerini de aktardı.

Melis Metiner tarafından kaleme alınan raporda HSBC, enflasyondaki yavaşlamaya vurgu yaptı ancak yıl sonunda enflasyonun yüzde 45 seviyesine geleceğini tahmin ediyor. 2025 sonunda ise enflasyon yüzde 28'e inecek.

HSBC ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2024'te faiz indirimine gitmeyeceğini öngörüyor. Banka, TCMB'nin 2025'te hızlı bir faiz indirimi sürecine gireceğini ve yılın ilk yarısında faizlerde 1350 baz puan, ikinci yarısında ise 650 baz puan gerileme olacağını tahmin ediyor. Böylece politika faizi 2025 sonunda yüzde 30, 2026 sonunda ise yüzde 18 olacak.

HSBC'nin hesaplamalarına göre dolar TL yıl sonunda 36 seviyesine gelecek. 2025'te ise her çeyrek 1 lira artacak ve yıl sonunda 1 dolar 40 TL olacak.

Bankanın 2024-25 için tüm yıl büyüme tahminleri yıllık bazda yüzde 3,1 ve yüzde 2,8 oldu.

Borsanın görünümü

HSBC'nin Türkiye için yaptığı ayrı bir değerlendirmesine göre, Türkiye hisse senedi piyasası yaz döneminde küresel makro dalgalanmalardan etkilenerek ciddi bir düşüş yaşadı. Ancak, piyasanın yeniden toparlanabileceğine dair iyimserlik var. Tedarik tarafında büyümenin yavaşlayacağı ancak 2025'te yeniden hız kazanacağı öngörülüyor. Hisse senedi yatırımcıları, döviz risk primleri arttıkça daha temkinli davranabiliyor. Yine de, HSBC'nin döviz ekibi, TL'nin görünümünün olumlu olduğunu belirtiyor.

Ayrıca borsadaki düşüşün alım fırsatı anlamına gelebileceği yorumu yapıldı.

Kaynak: cnbce.com