Hamas lideri İsmail Haniye İran'da öldürüldü

PAYLAŞ
  • Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da İsrail tarafından hedef alınarak öldürüldü.
  • Haniye, 7 Ekim'den beri öldürülen en üst düzey Hamas yetkilisi olurken, İran olayı soruşturuyor. İsrail, İran topraklarında gerçekleşen saldırıyı henüz üstlenmedi.
  • İsrail dün akşam saatlerinde Fuad Şükrü adındaki Hizbullah liderini öldürdüğünü duyurmuştu.
Hamas lideri İsmail Haniye İran'da öldürüldü
İsmail Haniye, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için Tahran'a gitmişti
Fotoğraf: Reuters

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da hedef alınarak öldürüldü. İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), olaya ilişkin soruşturma başlattıklarını duyurdu.

Gazze'de İsrail'le çatışan Hamas, Haniye'in ölümünü doğruladı. İsmail Haniye, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katıldıktan sonra İsrail tarafından öldürüldüğünü belirtti. İsrail, Haniye'in ölümü hakkında hemen bir açıklama yapmadı. Haniye uzun yıllardır Katar'ın başkenti Doha'da yaşıyordu.

İsrail, 7 Ekim'de başlayan Gazze savaşını tetikleyen saldırıları gerçekleştiren Hamas liderlerini hedef alacağını daha önce duyurmuştu. Haniye şimdiye kadar öldürülen en üst rütbeli Hamas lideri oldu. Mart ayında Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın komutan yardımcısı Marwan Issa öldürülmüştü.

İsrail sessizliğini korurken ülkenin kuzeyi uçuşa kapatıldı

İsrail resmi makamları ise Heniyye suikastına dair sessizliğini korumaya devam ederken İsrail basınında çıkan haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinin, kabine üyelerine Heniyye suikastına ilişkin değerlendirmeden kaçınmalarını istediği belirtildi.

İsrail yönetiminin, Beyrut ve Tahran'daki saldırıların ardından bölgede yaşanan gerilim nedeniyle ülkenin kuzeyini uçuşlara kapattığı bildirildi.

Kremlin ve Rusya'dan açıklama

Beyaz Saray, Hamas lideri İsmail Heniyye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördüklerini bildirdi.

CNN'de yer alan ismi belirtilmeyen Beyaz Saray yetkilisinin açıklamasında, " İsmail Heniyye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördük." ifadesi kullanıldı. Yetkilinin konuyla ilgili detaylı bilgi vermediği aktarıldı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Hamas lideri İsmail Heniyye'ye yönelik suikastın siyasi bir cinayet olduğunu ve bölgede gerilimin tırmanmasına yol açacağını söyledi.

Söz konusu durumun çok kötü olduğunu vurgulayan Bogdanov, "Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır." ifadelerini kullandı.

Petrol ve altın ölüm haberinin ardından yükseldi

Dün 78 dolar seviyesinde günü kapatan brent petrolün varil fiyatı Haniye'nin ölüm haberinin ardından hızla yükseldi. TSİ 08.00 itibarıyla brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,61 artarak 79,35 dolar seviyesine çıktı.

Haftaya ons başına 2400 doların aşağısında başlayan altının fiyatı ise son dakika gelişmelerinin ardından yüzde 0,44 yükseldi. Ons altının fiyatı 2 bin 420 dolara çıktı.

Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınadı

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz" açıklamasını yaptı. Bakanlık, "Netanyahu Hükümetinin barışma erişme niyetinde olmadığını bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Bu saldırı aynı zamanda Gazze'deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır" ifadelerini kullandı. Savaşın yayılmasının engellenmesi için uluslararası topluma çağrı yapılırken Türkiye'nin Filistin halkını desteklemeye devam edeceği aktarıldı.

İran Yüksek Ulusal Konseyi toplandı

İran Yüksek Ulusal Konseyi, Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasına tepki olarak İran'ın stratejisini belirlemek için toplandı. Toplantıya üst düzey askeri komutanlar da katılıyor. İran Dışişleri Bakanı Ali Bakıri, "Haniye'nin kanı asla boşa akmış olmayacak" dedi.

Hizbullah'ın üst düzey ismi de öldürüldü

Gazze'deki savaşı şeridin dışına çıkarıp daha geniş Orta Doğu'ya yayma riskini taşırken, bölgede gerilimi artırıyor. Haniye'in ölüm haberi, İsrail'in Beyrut'ta üst düzey bir Hizbullah liderini öldürdüğünü açıklamasından sadece saatler sonra geldi. İsrail, Hacı Muhsin kod adlı Fuad Şükrü'yü öldürdüğünü duyurdu. Şükrü, Hizbullah'ın lideri Hassan Nasrallah'a danışmanlık yapıyor ve Nasrallah'ın en yakınlarından biri olarak biliniyor.

Gerilim artmaya devam edecek

İran hem Hizbullah'ı hem Hamas'ı destekliyor. Haniye'nin İran topraklarında öldürülmesi ateşkes ihtimalinin güçlendiği dönemde bölgesel gerilimleri artırabilir.

Bu ölüm, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun hanesine zafer olarak yazılabilir. Savaş desteği konusunda zorluk yaşayan Netanyahu, 7 Ekim saldırılarını başlattığı için Hamas liderlerini ortadan kaldırma sözü vermişti. Hamas'ın 7 Ekim saldırılarında bin 200'den fazla kişi öldürülürken 250'den fazla kişi İsrail topraklarına giren milisler tarafından rehin alındı. İsrail aylardır rehineleri kurtarmaya çalışırken Gazze yoğun saldırılara maruz kalıyor.

Filistin sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim saldırısının ardından Gazze'deki İsrail'in askeri operasyonları sonucu 39.000'den fazla insan öldü. Yetkililer, bu ölümlerden kaçının savaşçı olduğunu açıklamasa da ölenler arasında binlerce çocuk ve kadın yer alıyor.

Haniye Hamas'ın genel siyasi lideri olarak, askeri kanat ve siyasi kolu içeren karmaşık liderlik yapısının parçasıydı. Gazze'deki savaş boyunca, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinwar, ABD tarafından terörist olarak ilan edilen grubun sahadaki askeri kanadına en yakın kişi olarak kilit karar verici olarak görülüyordu. Ancak Haniye de Hamas'ın uzlaşıya dayalı liderliğinde önemli bir karar vericiydi. Ölümü, Arap ülkeleri tarafından arabuluculuk yapılan hassas ateşkes görüşmelerini zorlaştıracak.

Haniye, Hamas'ın manevi kurucusu Şeyh Yasin'e yakın biriydi ve örgütte hızla yükselerek önce Gazze'de lider oldu. İsmail Haniye 2017'de grubun siyasi kanadının genel liderliğini üstlendi.

Kaynak: cnbce.com