Ekonomistlere göre ABD ekonomisinin en büyük riski: Fed’in faiz politikası

PAYLAŞ
  • Ekonomistlere göre, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yanlış belirlemesi, önümüzdeki yıl ABD ekonomisi için en büyük risk olarak görülüyor.
  • Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin yüzde 39'u, bu hatanın ABD'nin ekonomik performansını olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.
Ekonomistlere göre ABD ekonomisinin en büyük riski: Fed’in faiz politikası

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla mücadelenin son aşamasında faiz oranlarını yanlış belirlemesi, önümüzdeki yıl ABD ekonomisini baltalayabilecek en büyük risk olarak görülüyor. Ekonomistlerin yer aldığı bir ankete göre, Fed’in para politikası hatası, 12 ay içindeki en büyük ekonomik risk olarak değerlendiriliyor.

Ulusal İşletme Ekonomisi Birliği'nin (NABE) yaptığı ankete katılan 32 ekonomistin yüzde 39'u, "para politikası hatası"nı ABD ekonomisi için en büyük aşağı yönlü risk olarak belirtti. Ankette yer alan diğer önemli riskler arasında, yüzde 23 oranla 5 Kasım ABD başkanlık seçimlerinin sonucu ve Ukrayna ile Orta Doğu'daki çatışmaların şiddetlenmesi bulunuyor.

Anket sonuçları, Fed’in para politikasını hafifletirken enflasyonu yüzde 2 hedefine doğru istikrarlı bir şekilde düşürme çabalarına ve işsizlik oranının daha fazla artmasını engellemeye yönelik odaklanmayı gösteriyor. Fed Başkanı Jerome Powell, Tennessee’nin Nashville kentinde yapılacak toplantıda Türkiye saatiyle 20.55'te konuşacak ve Fed’in Eylül toplantısında faiz oranlarını yarım puan düşürme kararıyla ilgili detaylara değinecek. Ayrıca, bu yıl ve 2025’te beklenen faiz indirimlerinin çerçevesini de açıklaması bekleniyor.

Ekonomik riskler artıyor

Fed’in Kasım toplantısında faiz oranlarını çeyrek ya da yarım puan daha düşürmesi bekleniyor. NABE’nin ekonomist paneline göre, genel ekonomik riskler artış gösteriyor. Ekonomistlerin yüzde 55'i, ekonominin beklenenden daha kötü performans göstereceğini öngörüyor ve bu risklerin başında Fed politikası yer alıyor.

Ortalama tahminlere göre, ABD ekonomik büyümesinin bu yılki yüzde 2,6’dan gelecek yıl yüzde 1,8’e yavaşlaması ve işsizlik oranının yüzde 4,2’den yüzde 4,4’e yükselmesi bekleniyor. Enflasyon ise gelecek yıl sonunda yüzde 2,1’e gerileyecek. Ankete katılanların üçte ikisi, 2026’dan önce bir resesyon beklemiyor.

Para politikası tartışmaları sürüyor

Enflasyonun yüzde 7’den yüzde 2,2’ye gerilediği bu süreçte bir resesyon yaşanmaması ve işsizlik oranının yüzde 3,4’ten yüzde 4,2’ye çıkması, Powell ve Fed için "yumuşak iniş" olarak değerlendiriliyor. Ancak ekonomistlerin, faiz oranlarının ne kadar sürede düşürülmesi gerektiği konusunda fikir birliği bulunmuyor. Ankete katılanların yüzde 65’i son faiz indirimini "tam zamanında" bulurken, sadece üçte biri mevcut faiz oranlarının "tam yerinde" olduğunu düşünüyor.

Ankette, 2024 ABD başkanlık seçimlerinin ekonomik riskleri konusunda da görüş ayrılıkları var. Katılımcıların yüzde 13'ü Cumhuriyetçilerin Beyaz Saray ve Kongre’yi ele geçirmesini bir tehdit olarak görürken, yüzde 10’u Demokratların zaferinin aynı etkiye sahip olacağını düşünüyor. yüzde 7’si her iki tarafın da zaferini olumlu olarak değerlendirirken, bölünmüş bir hükümeti olumsuz bir risk olarak görenlerin oranı yüzde 17, olumlu görenlerin oranı ise yüzde 13 oldu.

Kaynak: cnbce.com