ECB üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot CNBC-e'ye konuştu: "TCMB doğru rotada... Kredibilitesini ve bağımsızlığını yeniden tesis etti"

Alara Akgün
PAYLAŞ
  • Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın doğru bir rotada ilerlediğini ve tek haneli enflasyon hedefinin zaman alacağını belirtti.
  • CNBC-e'ye özel röportaj veren Knot, Türkiye ekonomisinin zor bir süreçten geçtiğini, ancak büyüme oranlarının iyi göründüğünü söyledi.
ECB üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot CNBC-e'ye konuştu: "TCMB doğru rotada... Kredibilitesini ve bağımsızlığını yeniden tesis etti"

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, CNBC-e'den Alara Akgün'ün sorularını yanıtladı.

Knot, tek haneli enflasyonun zaman alacağını ancak merkez bankasının (TCMB) başarılı olacağını söyledi.

İşte Klaas Knot'un CNBC-e'ye verdiği röportaj:

Soru: Sizi Türkiye’de ağırlamak bir mutluluk. Öncelikle gelme amacınızı konuşalım… Hollanda’nın 100. yıl kutlamaları kapsamında buradasınız. Detayları sizden dinleyebilir miyiz?

Klaas Knot: O zamanlar yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, benden önceki başkanlardan Gerard Vissering’i davet etmişti. Bu süreçte parasal reformlar üstüne bir rapor hazırlanması istenmişti. Vissering, raporu hazırladı ve raporun içeriğinde İş Bankası'nın yeni bir merkez bankasına dönüştürülmesi önerisi bulunuyordu. Merkez Bankası, daha sonra parasal sistemin çapası haline gelen bu öneri doğrultusunda şekillendi. Vissering, o zamanlar 3 haftalığına burada kaldı. Çok hızlı çalışan biriydi, raporu hazırladı ve bu rapor, o zamandan bu yana TCMB’nin finansal sistemdeki bağımsızlığının ve oynadığı rolün temelini oluşturuyor.

Soru: Gerard Vissering'in TCMB’nin kurulma aşamasındaki çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Klaas Knot: Bence harika bir iş yaptı. Kendisi çok ünlü ve bankada iyi bilinen bir yöneticiydi. Sadece 3 hafta Türkiye’de kaldı. Ancak bu kadar kısa sürede hazırlanan bir rapor, hala TCMB’nin nasıl hareket ettiğini gösteriyor. Merkez Bankası'nın bağımsız olması gerektiğini kaliteli yetkililer ve politikalar söylüyor. Bu da TCMB’nin temelini oluşturup, geçtiğimiz yüzyıl boyunca önemli bir rol oynamasını sağladı.

Soru: TCMB’nin kurulma aşamalarından bugüne birçok politika değişimi yaşandı. Türkiye ekonomi yönetiminin adımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ve kredibilitesinin yeniden tesis edildiğini düşünüyor musunuz?

Klaas Knot: Kesinlikle. Bence bu saydıklarınız, benim "uluslararası bankalar kardeşliği" dediğim bir unsurun parçası. Hepimiz kendi ülkelerimizde benzer pozisyonlardayız. Türk ekonomisi zorlu bir süreçten geçiyor ancak büyüme oranı iyi görünüyor. Maalesef bazı dengesizlikler var ve bunların en büyüğü yüksek enflasyon. Bu yüzden TCMB, dezenflasyon süreci için acı verici bir ilaç olarak ABD eski Merkez Bankası Başkanı Paul Volcker stili bir dezenflasyon politikasına başvurabilir. Ancak bana kalırsa banka doğru bir rotada ilerliyor. Bu yolda çok fazla kararlılık ve sabır gerekecek. Sonunda TCMB’nin başarılı olacağını düşünüyorum.

Soru: TCMB bu yıl gevşeme adımı atacak mı? Faiz indirimi yapacak mı?

Klaas Knot: Bu konuda pek bilgim yok. Bunu Türk mevkidaşım Bay Karahan’a sormanız gerekiyor. Türkiye, piyasa güveni ve yatırımcı güvenini geri kazanmada şimdiye dek başarılı oldu. Liralaşma yönünde sermaye akışı var. Bu önemli bir adım. Ancak yatırımcı güveni tabii ki yabancı yatırımcıların beklentilerine bağlı. Dezenflasyon sürecinin gidişatına bağlı ve bu süreç daha yeni başladı. Yani enflasyon tekrar tek hanelere gelene kadar zamana ihtiyaç var. Bu sebeple mevkidaşımın sabırlı ve azimli olması gerekiyor.

Soru: Peki Türkiye ekonomisindeki gidişatı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Klaas Knot: Şanslıyız ki küresel enflasyon zirveyi çoktan yaşadı ve gelişmiş ülkelere baktığımızda dezenflasyon süreci çoktan başladı. Bu sayede merkez bankaları faiz oranlarında yeniden indirimlere başladı. Biz Euro sistemindeyiz ve 2 kere indirime gidildi. Dün akşam da Fed indirimi gerçekleşti. Bu da küreselde yüksek faiz ortamındaki talebin sınırlanacağını gösterir. Küresel ekonomi için iyi bir haber. Küresel ekonomide bu yıl yüzde 3-4 oranında büyüme bekleniyor. Benim beklentim ise yüzde üç buçuk civarında bir büyüme. Bunlar iyi haberler. Daha az iyimser olan haber ise jeopolitik konular. Riskler, jeoekonomik parçalanmaya sebep oldu. Bu parçalanma, hizmet ve mal akışının küresel çapta engellerle karşılaşmasına neden oluyor. Ticaret daha zor olacak, doğrudan yabancı yatırımlar daha zor olacak ve bu süreç kesinlikle kontrol altında tutulmalı. Bunu sağlamanın yolu da iletişimi korumak ve uluslararası işbirliğini sürdürmek. Bu sebeple burada olmaktan çok mutluyum. Türkiye'nin coğrafi konumu harika. Asya ve Avrupa arasında bir köprü. Maalesef aynı zamanda jeopolitik riskleri oluşturan bazı çatışmaların da hemen yanında. Ancak ben uluslararası işbirliğine inanıyorum. Hepimizin parçası olduğu, kurallara dayalı uluslararası düzene inanıyorum ve korumamız gerektiğini düşünüyorum.

Soru: Küresel ekonomide Türkiye'nin nasıl bir konumda olduğunu düşünüyorsunuz?

Klaas Knot: Türkiye, en büyük 17. ekonomi. Büyüyen ve genç bir nüfusa sahip. Büyüme oranları da ortalamanın üstünde seyrediyor. Bence Türkiye'nin ekonomisi gitgide daha büyük ve önemli hale gelecek. Tabii bunun olması için yüksek enflasyonun kontrol altına alınması lazım. Fiyat istikrarının sağlanması gerekiyor çünkü fiyat istikrarı, güçlü ve sürdürülebilir bir ekonominin çok önemli bir parçası.

Kaynak: cnbce.com