Dünya Bankası, yoksul ülkeler için fonunu 100 milyar dolara çıkardı
- Bağışçı ülkeler, Dünya Bankası’nın en yoksul ülkeler için oluşturduğu fonun yeniden yapılandırılması kapsamında 100 milyar dolarlık rekor bir destek sözü verdi.
- İki gün süren taahhüt konferansı, Afrika devlet başkanlarının talep ettiği 120 milyar dolarlık hedefin gerisinde kaldı.
- ABD Başkanı Joe Biden, önceki dönemde taahhüt edilen 3,5 milyar dolardan 4 milyar dolara çıkan bir katkı sözü verdi.
Dünya Bankası, Güney Kore'nin başkenti Seul’de 78 düşük gelirli ülkeye hibeler ve düşük faizli krediler sağlayan Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) için düzenlenen taahhüt konferansında yeni kararlar aldı.
Bağışçı ülkeler, Dünya Bankası’nın en yoksul ülkeler için oluşturduğu fonun yeniden yapılandırılması kapsamında 100 milyar dolarlık rekor bir destek sözü verdi. Bu destek, ezici borç yükleri, iklim felaketleri, enflasyon ve çatışmalarla mücadele eden düşük gelirli ülkeler için hayati bir can simidi olacak.
Toplam destek miktarı, Aralık 2021’de açıklanan 93 milyar dolarlık IDA yeniden yapılandırma miktarını aştı. Ülkeler doğrudan IDA’ya yaklaşık 24 milyar dolar katkıda bulunacak; bu miktar, 2021’de taahhüt edilen 23,5 milyar dolardan yalnızca az bir artış gösteriyor. Ancak fon, tahvil ihraç ederek ve diğer finansal araçları kullanarak bu miktarı 2028 ortasına kadar 100 milyar dolarlık hibe ve krediye dönüştürecek.
Afrika ülkelerinin talebinin gerisinde kaldı
İki gün süren taahhüt konferansı, Afrika devlet başkanlarının talep ettiği 120 milyar dolarlık hedefin gerisinde kaldı. Bunun nedenlerinden biri, ABD dolarının değerindeki artış oldu. ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın zaferiyle yükselen dolar, diğer ülkelerin döviz bazında katkılarının dolar karşılığını azalttı.
Hangi ülke ne kadar hibe verecek?
Norveç, 2021'e kıyasla taahhüdünü yüzde 50 artırarak 5,04 milyar krona çıkardı. Bu miktar şu anki döviz kuruyla 455 milyon dolar ederken, 2024 başında 496 milyon dolar değerinde olacaktı.
Güney Kore, katkısını yüzde 45 artırarak 846 milyar won (597 milyon dolar) yaparken, İngiltere yüzde 40 artışla 1,8 milyar pound, İspanya ise yüzde 37 artışla 400 milyon euro taahhüt etti. Ancak İspanya’nın katkısı, cuma günü 423 milyon dolar değerine gerileyerek Ekim ayında açıklanan miktarın 10 milyon doların altına düştü.
ABD Başkanı Joe Biden, önceki dönemde taahhüt edilen 3,5 milyar dolardan 4 milyar dolara çıkan bir katkı sözü verdi.
Dünya Bankası, diğer taahhütlerin miktarlarını hemen açıklamadı ancak 17 bağışçı ülkenin katkılarını yüzde 25’ten fazla artırmayı taahhüt ettiğini, 10 ülkenin ise yüzde 40’tan fazla artış yaptığını duyurdu.
"Fonlar hayat değiştiren yatırımlara dönüşecek"
Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, son iki yılda kalkınma kredisi kapasitesini 10 yılda 150 milyar dolar artıran çalışmalar sayesinde yeni taahhütlerin daha da etkili kullanılacağını belirtti. Banga, bu katkıların 'mütevazı taahhütleri hayat değiştiren yatırımlara dönüştüreceğini' ifade etti.
Banga, yeni kaynakların iş yaratmayı Dünya Bankası’nın çalışmalarının merkezine koymasına olanak tanıyacağını, bunun yanı sıra iklim değişikliği ve diğer küresel krizlere de odaklanılacağını söyledi.
“Bu bağlamda IDA sadece bir finansal araç değil, aynı zamanda iş yaratımı için bir katalizör” diyen Banga, fonun ülkelerin altyapı inşa etmesine, eğitim ve sağlık sistemlerini iyileştirmesine ve özel sektör büyümesini teşvik etmesine olanak sağlayacağını vurguladı.