Çinliler Hong Kong'u satın alıyor

PAYLAŞ
  • Çinliler, 2024'ün ilk yarısında 6.117 konut satın aldı, toplam işlem değeri 70,5 milyar HK$ oldu.
  • Şubat ayında hükümetin emlak kısıtlamalarını kaldırması, Çinli alıcılar için maliyetleri %30 azalttı.
  • Yeni alımların %25'i Çinlilere ait olup, toplam pazarın %31'ini oluşturdu. Son 20 yıldır artan bir trend olarak Çin anakarasından Hong Kong'a talep artıyor.
Çinliler Hong Kong'u satın alıyor
Reuters

Hong Kong, ilk altı ayda Çinlilerin rekor düzeyde konut satın alımı gerçekleştirdiğini açıkladı. Bölgenin önde gelen emlak şirketlerinden Centaline Property Agency'ye göre bu alımların, toplam işlem değerine oranı %31'i buldu.

Şubat ayı sonunda Hong Kong, yabancı ve ikinci konut alıcıları için ek damga vergilerini ve ayrıca satın aldıkları daireleri iki yıl içinde satanlar için uygulanan vergileri kaldırdı. Reuters'da yer alan bilgilre göre fiyatların 2021 zirvesinin yüzde %20 altına düşmesi, yüksek ipotek oranları, yetenek kaybı ve zayıf piyasa görünümü nedeniyle söz konusu kararlar alındı.

Centaline'nin verilerine göre, 2024'ün ilk yarısında Çinliler, toplam değeri 70,5 milyar HK$ (9,03 milyar $) olan 6.117 yeni ve ikinci el konut satın aldı. Bu rakamlar, bir yıl öncesine göre sırasıyla %70 ve %42'lik artış gösterdi. Dünyanın en pahalı emlak piyasalarından biri olan Hong Kong'da kaydedilen toplam emşak haciminin yüzde 25'ini ve maddi değerin yüzde 31'i Çin'den gelen taleple karşılandı.

Centaline Çinli alıcıların yaptığı satın alma hacimlerinin, değerlerinin ve katkılarının tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştığını belirtti. Çin anakarasından Hong Kong gayrimenkul piyasasına gelen talep, 2023 öncesinde %15'in altındaydı. South China Morning Post'ta yer alan habere göre daha geriye gidildiğinde 1990'ların ortasında bu talep yüzde 1 seviyelerindeydi.

Centaline Asya Pasifik başkan yardımcısı Louis Chan, ek damga vergilerinin kaldırılması, faiz oranlarının zirveye ulaşması ve konut fiyatlarının düşmesinin, özellikle yatırımcı veya Hong Kong vatandaşlığına sahip Çinliler olmak üzere daha fazla yabancının piyasada alım yapmasını teşvik ettiğini ifade etti. Chan, Çinli alıcıların genellikle yeni ve küçük-orta büyüklükteki evleri tercih ettiklerini ekledi.

Çin piyasası durgun

Çin'deki emlak piyasası, yeni konut fiyatlarının Haziran ayında dokuz yılın en hızlı düşüşünü yaşaması ve emlak satışları ile yatırımların daralmaya devam etmesi nedeniyle yıllardır süren bir durgunluk içinde.

Yabancı alıcıların artışına rağmen, Hong Kong'un özel konut fiyatları, yerel konut talebinin büyük ölçüde karşılanmasının ardından Mayıs ayında hız kaybetti. Tüm satın alma kısıtlamalarının kaldırılmasından bu yana iki ay üst üste artış gösteren fiyatlar, Nisan ayına göre %1,2 düşüş kaydetti.

Geçen ay anket şirketi Demographia, Hong Kong'u art arda on dördüncü yıl dünyanın en pahalı kenti olarak sıraladı.

Çinli alıcıların etkisi

Çinliler, Hong Kong emlak piyasasında önemli bir güç haline geldi.

Centaline'nin konut bölümü CEO'su Louis Chan Wing-kit, Çinlilerin Hong Kong'da mülk satın almalarının sebepleri arasında göç ve yerleşim, yatırım ve eğitim amaçlarının olduğunu belirtti.

Hükümetin teşvikleri ve gelecek beklentileri

Şubat ayında hükümet, on yıllık emlak piyasası kısıtlamalarını kaldırarak piyasaya anında bir canlılık getirdi. Hükümet, daimi ikametgahı olmayanlara yönelik Alıcı Damga Vergisi'ni ve ikinci kez alıcılar için Yeni Konut Damga Vergisi'ni geri çekti. Ev sahipleri, iki yıl içinde satarlarsa Özel Damga Vergisi ödemekten de muaf tutuldu. Chan, "Şubat ayında kısıtlamaların kaldırılmasından bu yana, Çinliler için şehirde bir daire satın alma maliyeti %30 azaldı, bu nedenle ilk yarıda gördüğümüz artış gerçekleşti," dedi.

Hong Kong Para Otoritesi, uygun alıcılar için daha yüksek kredi miktarları ile hükümetin çabalarını tamamladı. Değeri 30 milyon HK$'dan az olan evler, artık %70 ipotek finansmanı için uygun hale geldi.

Bu teşvikler, Hong Kong'un Aralık 2022'de başlattığı Üst Düzey Yetenek Geçiş Programı gibi programlar aracılığıyla küresel yetenekleri çekmeyi hedefliyor. Program, yıllık en az 2,5 milyon HK$ geliri olan ve son beş yılda üç yıl çalışmış dünyanın en iyi 100 üniversitesinden mezun bireyleri çekmeyi amaçlıyor.

Yılın ilk yarısında Çinliler, şehirde satılan yeni dairelerin üçte birini satın aldı. Ocak-Haziran döneminde satılan 8.974 birimin 3.000'den fazlasını satın aldılar ve toplam 109,7 milyar HK$'lık işlem değerinin %40'ını oluşturdular. Bu, Çinli alıcıların geliştiriciler için "vazgeçilmez bir gelir kaynağı" olduğunu gösteriyor, dedi Chan.

Hong Kong Emlak Geliştiricileri Derneği başkanı ve Wheelock Properties başkanı Stewart Leung Chi-kin, Hong Kong'un yetenek programlarının ve hükümetin ekonomiyi canlandırmaya yönelik girişimlerinin emlak piyasasına da yansıyacağını belirtti. Leung, Hong Kong emlak piyasasının toparlanma yeteneğine sahip olduğunu ve şehrin ekonomisinin yıl sonuna kadar iyileşmesini beklediğini ifade etti. Ayrıca, emlak fiyatlarının en az %5 artabileceğini öngördü.

Kaynak: cnbce.com