Çin'in AB ülkelerine kritik vergi oylaması öncesi havuç-sopa taktiği sonuç vermeye başladı

PAYLAŞ
  • Avrupa Birliği ülkelerinin Çin'e yönelik yeni gümrük vergilerine ilişkin yapacağı oylamaya artık haftalar kaldı. Çin ise Avrupa ülkelerini misilleme veya yatırım arasında tercih noktasında bırakıyor. En son pes edenlerden biri ise İspanya oldu.
  • Çin'in olası misillemesi en çok İspanya, İtalya ve Fransa'yı vuracak. En az ise Almanya, Finlandiya ve İsveç'i etkileyecek. Bu nedenle İspanya Başbakanı geçtiğimiz günlerde Çin yapımı bir elektrikli otomobilde poz vererek Avrupa ülkelerini gümrük vergisi konusundaki tutumunu değiştirmeye çağırdı.
Çin'in AB ülkelerine kritik vergi oylaması öncesi havuç-sopa taktiği sonuç vermeye başladı

Pekin, AB'nin Çin yapımı elektrikli araçlara uyguladığı gümrük vergilerine ilişkin oylama yaklaşırken, 27 üyeli blokla başa çıkmak için havuç ve sopa yaklaşımını benimsedi ve bir yandan ticari misilleme tehdidinde bulunurken diğer yandan da kilit AB ülkelerini anlaşmalar ve yatırımlar konusunda bire bir görüşmelere ikna etmeye çalıştı.

Sopa: Domuz eti, süt ürünleri ve konyak ihracatına gümrük vergisi

AB mallarına yönelik karşı tarifelerin potansiyel darbesi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine domuz eti, süt ürünleri ve konyak ihracatının tehlikede olduğu EV vergilerini desteklediğini açıklayan İspanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelere düşecek.

Tarifeleri desteklemeyen Almanya, Finlandiya ve İsveç gibi Avrupa Birliği üyeleri, Çin'in seçtiği ihracat kalemlerine çok az maruz kaldıkları için daha az etkileneceklerdir.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez bu hafta Çin'e yaptığı ziyareti bir Çin EV'sinde oturarak ve bunun bir “onur” olduğunu söyleyerek tamamladı. Ardından beklenmedik bir şekilde AB'yi tutumunu yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

Bir İspanyol hükümet kaynağına göre Sanchez'in heyeti “İspanya'nın artık daha önemli olduğunu” ve domuz ürünlerine uygulanan gümrük vergileri konusunda bir anlaşmanın yakın olduğunu hissederek ayrıldı.

Bir tatlandırıcı olarak, Çinli bir şirket İspanya'da hidrojen üretiminde kullanılan makineler üretmek için 1 milyar dolarlık bir tesis kurmayı kabul ederek İspanya'nın yeşil hedeflerine açık bir destek verdi.

Pekin merkezli ekonomist Mei Xinyu, tarım sektörünün AB siyasetinde sıklıkla rol oynaması nedeniyle Çin'in domuz eti ve süt ürünleri ile EV tarifelerini uygulamak için oy kullanan ülkelere “iç siyasi maliyeti” en üst düzeye çıkardığını söyledi. “Bu ürünler en büyük ihracat pazarlarından biri olarak Çin'e güveniyor” dedi.

AB'den Çin'e domuz eti, süt ürünleri ve konyak ihracatı 2023 yılında yaklaşık 10 milyar dolar olacak, ancak bu kategorilerdeki tüm ürünler tarifeye tabi olmayacak. Bloğun Çin'e ihracatı geçen yıl 280 milyar doların üzerinde gerçekleşti.

Kriz zamanı

Trump döneminde uygulanan ABD gümrük vergilerinin sıkıntısını hala hisseden Çin, AB ile bir ticaret savaşı istemiyor. Ancak Pekin, Brüksel'in yüzde 35.3'e varan ek elektrikli araç tarifeleri uygulaması halinde mücadele edeceğini açıkça belirtti.

Avrupa'ya ihraç edilen Çin yapımı elektrikli araçlar 2023 yılında yüzde 38 artarak, AB dışındaki ülkelere yapılan sevkiyatlar da dâhil olmak üzere 656 bin adede ulaştı. Reuters'in Çin Binek Araç Birliği verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, geçen yıl Çin dışına sevk edilen elektrikli araçların yüzde 40'ından fazlasını Avrupa oluşturdu.

Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao önümüzdeki hafta Avrupa'yı ziyaret edecek ve AB ticaret şefi Valdis Dombrovskis ile görüşmelerde bulunacak.

Wang ayrıca elektrikli araç tarifelerini destekleyen ve aynı zamanda elektrikli araç üretim kapasitesi oluşturmak için Çin yatırımı arayan İtalya'yı da ziyaret edecek.

AB içinde pozisyonlar belirsizliğini koruyor

Çin'in Ekim ayında yapılacak bir oylamada tarifelere karşı çıkmak için AB nüfusunun yüzde 65'ini temsil eden en az 15 AB üyesine ihtiyacı var.

Ancak AB içindeki pozisyonlar çeşitliliğini koruyor. Bazı küçük devletler başlarını öne eğiyor. Diğerleri ise daha yakın bağlara öncelik veriyor.

Çin'deki İrlandalı bir ticaret temsilcisi adının açıklanmaması kaydıyla yaptığı açıklamada, “İrlanda'nın Çin'e ihracatı (toplam ihracatının) sadece küçük bir kısmı, dolayısıyla İrlanda AB pazarına ve ilişkilerine Çin'den daha fazla öncelik verecektir. Çin hala önemli, ancak Çin ile iş yapmak zor ve beklendiği kadar iyi büyümüyor.” dedi.

İrlanda, Çin'in süt ürünleri soruşturmasında en çok mağdur olan beşinci, domuz eti soruşturmasında ise en kötü durumdaki altıncı AB üreticisi konumunda.

"Şok ve dehşet"

Buna karşılık Çin, Ottawa'nın Ağustos ayında Çin elektrikli araçlarına yüzde 100 gümrük vergisi getirmesinin ardından Pazartesi günü kolza tohumu ihracatına misilleme soruşturması başlatarak Kanada ile müzakerelere ya da tavizlere yer bırakmayacak gibi görünüyor.

Brüksel'den farklı olarak Pekin, Ottawa'ya nasıl karşılık verebileceğine dair hiçbir ön uyarıda bulunmadı; bu sinyaller Global Times gibi Çin devlet medyasında sık sık yer aldı.

Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü He Yongqian, yaklaşım farkını açıklaması istendiğinde “ilgili kanıtlar Kanada'nın Çin'e yaptığı kolza tohumu ihracatının dampingli olduğunu ve yerli sanayiye önemli zarar verdiğini gösteriyor” dedi.

Pekin'deki Kanada büyükelçiliği yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Pekin merkezli Trivium China'da tarım konusunda uzman bir analist olan Even Pay, Pekin'in tam tersine AB ile müzakereye açık olduğunu söyledi.

Pay, “Kanada ile doğrudan şok ve dehşete kapıldılar” dedi

Kaynak: Reuters