Çin'den ilave gevşeme adımları gelebilir: Faiz inecek, zorunlu karşılık oranı düşürülecek

PAYLAŞ
  • Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, ticari bankalar için zorunlu karşılık oranlarının yıl sonuna kadar 25 ila 50 baz puan arasında düşürülebileceğini açıkladı.
  • Çin Merkez Bankası, gösterge yedi günlük ters repo ve orta vadeli kredi kolaylığı oranlarını sırasıyla 20 ve 30 baz puan düşürecek.
  • Pan, piyasa odaklı yeni finansman araçlarının devrede olduğunu, ancak kredi fonlarının yasa dışı bir şekilde borsaya girmemesi gerektiğini vurguladı.
Çin'den ilave gevşeme adımları gelebilir: Faiz inecek, zorunlu karşılık oranı düşürülecek

Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, ticari bankaların zorunlu karşılık oranının yıl sonuna kadar likidite koşullarına bağlı olarak 25 ila 50 baz puan arasında düşürülebileceğini belirtti. Pan, bu adımın, daha fazla politika gevşetme için kapıyı açık tuttuğunu ifade etti.

Pan, Pekin'de düzenlenen bir finans forumunda yaptığı konuşmada, gösterge yedi günlük ters repo oranının 20 baz puan, orta vadeli kredi kolaylığı oranının ise 30 baz puan indirileceğini açıkladı. Resmi Xinhua haber ajansı, 21 Ekim'de Kredi Başlangıç Oranı'nın (Loan Prime Rate) 20 ila 25 baz puan arasında düşeceğini Pan’ın sözleriyle aktardı.

Eylül ayı sonunda konut sektörünü istikrara kavuşturmak ve sermaye piyasalarındaki güveni artırmak amacıyla yeni önlemler açıklayan Pan, zayıflayan ekonomiyi desteklemek için daha fazla teşvik adımının gelebileceğine işaret etmişti.

Borsaya fon akışı uyarısı

Pan, Cuma günü düzenlenen finans forumunda ayrıca, borsaya yasa dışı fon akışlarına karşı uyarılarda bulundu. Çin Merkez Bankası, Eylül ayında piyasalara destek olmak amacıyla iki yeni araç tanıtmıştı. Bu araçlar, fonlar, sigorta şirketleri ve aracı kurumların hisse alımları için daha kolay finansmana erişim sağlayan bir takas programı ile bankaların halka açık şirketlerin hisse alımları ve geri alımlarını finanse etmelerine yardımcı olmak için sağlanan uygun maliyetli kredileri kapsıyor.

Pan, bu önlemlerin tamamen piyasa odaklı prensiplere dayandığını ve takas kolaylığının merkez bankası tarafından doğrudan bir mali destek olmadığını ifade etti. Bankanın hisse geri alımları ve alımları konusundaki düzenlemelerinin ise belirli yönlendirici amaçlara sahip olduğunu belirten Pan, kredi fonlarının yasa dışı bir şekilde borsaya girmemesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: cnbce.com