Çin'den Avrupa'ya kısasa kısas anti-damping soruşturması

PAYLAŞ
  • Çin, Avrupa domuz eti için kısasa kısas anti-damping soruşturması başlattı
  • Çin'in bu hamlesi, bazı Avrupa ülkelerinin Çin'den elektrikli araç ithalatına kısıtlama getirilmesinin karşılığı olarak nitelendiriliyor
Çin'den Avrupa'ya kısasa kısas anti-damping soruşturması
Reuters

Çin, Avrupa Birliği'nden ithal edilen domuz eti ve yan ürünlerine yönelik bir anti-damping soruşturması başlattı; bu adım, elektrikli araç ihracatına getirilen kısıtlamalara karşılık olarak İspanya, Hollanda, Fransa ve Danimarka'yı hedef alıyor gibi görünüyor.

Çin Ticaret Bakanlığı tarafından pazartesi günü duyurulan soruşturma, taze, soğuk ve dondurulmuş bütün etlerin yanı sıra domuz bağırsakları, mesaneleri ve mideleri gibi insan tüketimine yönelik domuz etine odaklanacak. Soruşturma 17 Haziran'da başlayacak.

Bakanlık, Çin Hayvancılık Derneği tarafından 6 Haziran'da yerli domuz eti endüstrisi adına yapılan bir şikâyet üzerine soruşturmanın başlatıldığını açıkladı.

Çin otomobillerine yüzde 38.1 vergi gelmişti

Avrupa Komisyonu'nun 12 Haziran'da Temmuz ayından itibaren ithal Çin otomobillerine yüzde 38.1'e varan anti-sübvansiyon vergisi uygulayacağını açıklamasının ardından, ülkenin devlet medyasında yer alan haberler nedeniyle küresel gıda şirketleri Çin'in misilleme gümrük vergilerine karşı alarma geçti.

Devlet destekli Global Times gazetesi ilk olarak geçtiğimiz ayın sonlarında, kimliği açıklanmayan bir "iş dünyası yetkilisine" dayandırdığı haberinde, Çinli firmaların yetkililerden bazı Avrupa domuz ürünlerine yönelik anti-damping soruşturması açmalarını istemeyi planladığını yazdı.

Bunu 8 Haziran'da aynı yayın organında yer alan ve yetkililerin Avrupa'dan süt ürünleri ithalatını incelemesini talep eden ikinci bir haber izledi.

Çin, domuz eti için 6 milyar dolarlık pazar

Çinli yetkililer daha önce de devlet medyasında yer alan yorumlar ve sektörün önde gelen isimleriyle yapılan röportajlar aracılığıyla olası misilleme tedbirlerine ilişkin ipuçları vermişti.

Gümrük verilerine göre Çin 2023 yılında sakatat da dahil olmak üzere 6 milyar dolar değerinde domuz eti ithal etti ve bunun yarısından fazlasını AB oluşturdu.

İspanya, sırasıyla 620 milyon dolar ve 550 milyon dolarlık domuz ürünleri ihraç eden ikinci ve üçüncü sıradaki Hollanda ve Danimarka'nın neredeyse üç katı kadar, bloktan giden domuz sevkiyatlarının 1,5 milyar dolarını oluşturdu.

Ticaret savaşında yeni cepheler

Çin'in endüstriyel kapasite fazlalığının AB'yi elektrikli araçlar da dahil olmak üzere ucuz ürünlerle doldurması üzerine artan endişe, Batı'nın Pekin ile 2018'de Washington'un ithalat tarifeleriyle başlayan ticaret savaşında yeni bir cephe açıyor.

AB ticaret politikası, Çin'in üretim odaklı, borç odaklı borç modelinin küresel sonuçlarına karşı giderek daha korumacı hale geliyor.

Hükümetler genellikle, yerli firmaları korumak amacıyla söz konusu ürünün üretim maliyetinden daha düşük bir fiyata satıldığından şüphelendiklerinde ithal mallara anti-damping vergileri koyarlar.

Avrupalı domuz eti üreticileri, soruşturma devam ederken Çin'e gümrük vergisinden muaf olarak ihracat yapmaya devam edebilecek ve Çin tarafından bir karar ve tarife duyurusu beklenecek.

Ticaret bakanlığı soruşturmanın 17 Haziran 2025 tarihine kadar tamamlanması gerektiğini ancak gerekirse altı ay daha uzatılabileceğini söyledi.