Boeing CEO'su Senato önünde ter döktü

PAYLAŞ
  • Boeing CEO'su Dave Calhoun yaşanan uçak kazalarında şirketin ihmali olabileceği yönündeki iddialar üzerine başlayan soruşturmalar kapsamında ABD Senatosu Daimi Soruşturma Alt Komitesi önünde sert soruların muhatabı oldu
  • Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley, Calhoun'u milyonlarca dolarlık maaş paketleriyle şirketi "soymakla" suçladı ve sordu: "Neden istifa etmediniz?". Calhoun, mart ayı sonunda yaptığı açıklamada yıl sonunda emekli olacağını söylemişti.
  • Calhoun ise soğukkanlılığını koruyarak, "Soruları yanıtlamak için buradayım. Şeffaflık ruhuyla buradayım ve sorumluluk almak için buradayım" dedi
Boeing CEO'su Senato önünde ter döktü

Reuters'ın haberine göre ABD'li senatörler Boeing CEO'suna uçak üreticisinin lekeli güvenlik sicili nedeniyle sorgulayarak, iki 737 MAX kazasında yakınlarını kaybeden ailelerden özür dilemesini ve ocak ayında havada meydana gelen acil durum sonrasında sorumluluğu kabul etmesini istedi.

İcra Kurulu Başkanı Dave Calhoun, Senato Daimi Soruşturma Alt Komitesi önündeki oturumda, kendisine ne kadar maaş ödendiği, Boeing'in güvenlik kültürü ve yılsonunda emekli olmak yerine neden hemen istifa etmediği konusunda tekrarlayan sorular karşısında soğukkanlılığını korudu.

Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley'nin sert sorularıyla karşılaşan Calhoun, "neden hemen istifa etmediniz?" sorusuyla karşı karşıya kaldı. Hawley, Calhoun'u milyonlarca dolarlık bir maaş paketi kazanırken şirketi "soymakla" suçladı.

Calhoun'un ilk kez milletvekillerinin sorularıyla karşı karşıya kaldığı duruşma, Boeing'in bozulan güvenlik itibarına ve yönetim değişikliğinin ardından ayrılan CEO'ya dikkatleri çekti.

Boeing hisseleri Salı günü geç saatlerde yaklaşık yüzde 2 düşüşle 175.03 dolara geriledi.

Calhoun, 5 Ocak'ta Alaska Havayolları'nda meydana gelen kazanın bir üretim hatasından kaynaklandığını kabul etti. Boeing ayrıca 2018 ve 2019 yıllarında Endonezya ve Etiyopya'da meydana gelen ve toplam 346 kişinin ölümüne neden olan ölümcül kazalarla bağlantılı önemli bir yazılım sisteminin geliştirilmesinde de sorumluluk üstlendi.

"Soruları yanıtlamak için buradayım. Şeffaflık ruhuyla buradayım ve sorumluluk almak için buradayım," diyen Calhoun duruşma salonuna girerken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Alt komiteye başkanlık eden Senatör Richard Blumenthal, duruşmada ABD Adalet Bakanlığı'nın Boeing aleyhine kovuşturma başlatması gerektiğine dair çok sayıda kanıt olduğunu söyledi.

Savcılar, mayıs ayında Boeing'in ölümcül kazaların ardından ertelenmiş bir kovuşturma anlaşmasına uyumun bir parçası olarak "Uyum ve etik programı tasarlama, uygulama ve yürürlüğe koyma" konusunda başarısız olduğunu tespit etti. Savcıların Teksas'taki bir federal yargıca planlarını bildirmek için 7 Temmuz'a kadar süreleri var. Geçtiğimiz hafta Boeing, ABD Adalet Bakanlığı'na ertelenmiş kovuşturma anlaşmasını ihlal etmediğini söyledi. DPA, şirketi 2018 ve 2019'da 346 kişinin ölümüne neden olan kazalardan kaynaklanan cezai bir suçlamadan korumuştu. Blumenthal, nisan ayında daha önce ihbarda bulunan bir isim nedeniyle yapılan duruşmanın ardından yeni bir ihbarın daha ortaya çıktığını söyledi. Blumenthal, salı günü yaptığı açıklamada, Boeing'in Renton, Washington'daki 737 fabrikasında kalite güvence müfettişi olarak görev yapan Sam Mohawk'ın kısa süre önce, uygun olmayan parçaların belgelendirilmesi ve hesap verebilirlik konusunda sistematik bir ihmal olduğuna tanık olduğunu söylediğini belirtti.

Mohawk, duruşma öncesinde komite tarafından yayınlanan bir raporda, uygun olmayan parçalarla ilgili yaptığı işin, modelin karıştığı iki ölümcül kazanın ardından 2020'de MAX üretiminin yeniden başlamasının ardından önemli ölçüde daha "karmaşık ve zorlu" hale geldiğini söyledi.

Raporda Mohawk'ın Haziran ayında Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi'ne ilgili bir talepte bulunduğu belirtildi.

Boeing yaptığı açıklamada, uçak üreticisinin bu yeni iddiaları araştırdığını söyledi. Açıklamada, "Önceliğimiz uçaklarımızın ve yolcuların güvenliğini sağlamak olduğundan çalışanlarımızı tüm endişelerini bildirmeleri için sürekli teşvik ediyoruz" denildi.

Boeing ayrıca kalite ekibinin büyüklüğünü artırdığını ve "2019'dan bu yana uçak başına denetim sayısını önemli ölçüde fazlalaştırdığını" söyledi.

Blumenthal duruşmayı Boeing için bir "hesaplaşma anı" olarak nitelendirdi.

Blumenthal, "Boeing'in bir sonraki yatırımcı toplantısını düşünmeyi bırakması ve gelecek nesli düşünmeye başlaması gerekiyor" dedi.

5 Ocak'ta 737 MAX 9 tipi bir uçağın kapı tapasının havada patlamasından bu yana, düzenleyici kurumlar ve havayolları tarafından uçak üreticisine yönelik incelemeler yoğunlaştı.

Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, Alaska Havayolları uçağında dört kilit civatanın eksik olduğunu söyledi. Adalet Bakanlığı olayla ilgili cezai soruşturma başlattı. 30 Mayıs'ta Boeing, Whitaker'ın şirkete "sistemik kalite kontrol sorunlarını" ele almak üzere kapsamlı bir çaba geliştirmesi için 90 gün süre vermesinin ardından FAA'ya bir kalite iyileştirme planı sundu. Şirketin MAX üretimini genişletmesini yasakladı.