Biden ve Trump karşı karşıya geldi: Performansları gündem oldu

PAYLAŞ
Biden ve Trump karşı karşıya geldi: Performansları gündem oldu
Fotoğraf: Reuters

Amerika Birleşik Devletleri'nde kasım ayındaki seçim yaklaşırken Demokratların adayı mevcut başkan Joe Biden ve Cumhuriyetçilerin adayı eski Başkan Donald Trump televizyonda karşı karşıya geldi.

İki adaya da çok sayıda soru yöneltilse de tarışmanın ana konusu adayların performansları oldu. CNBC-e ABD temsilcisi Betül Yürük’ün aktardığına göre Trump daha enerjikti ancak Biden hayal kırıklığı yarattı. Biden’ın münazaraya sesi kısık ve çekingen başladığı ara ara çekinden davrandığı aktarıldı. Demokratlar tarafında da Biden’ın performansı endişe yarattı. ABD’nin iki adaydan da daha iyi bir başkan hak ettiği yorumları yapılıyor.

Münazara sonrası Biden’ın yardımcısı Kamala Harris CNN’e katılarak değerlendirmede bulundu. Harris, ‘Biden yarıştan çekilmeli mi” sorusuna Biden’ı savunarak Trump’ın tüm gece yalan söylediği cevabını verdi.

Tartışma ekonomi üzerinden başladı. Biden, Trump’tan kötü bir ekonomi devraldıklarını söyledi. Eski ABD Başkanı Donald Trump kendi performansını överken sorunların müsebbibi olarak coronavirüs pandemisini gösterdi. Trump yüksek enflasyonun sorumlusu olarak mevcut Biden – Harris yönetimini gösterdi.

Joe Biden Nobel ödüllü ekonomistlerin Trump seçilirse enflasyon artar mektubunu hatırlatarak neden kendisinin seçilmesi gerektiğini ifade etti.

Göçmen krizi ve kürtaj tartışması

Eski Başkan Donald Trump, ülkenin güney sınırındaki düzensiz göçmen akınından Joe Biden’ı sorumlu tutarak, “Biden milyonlarca insanın ülkemize girmesine izin verdi” ifadelerini kullandı. Trump göçmenler için ‘akıl hastaları, hırsızlar ve tecavüzcüler” ifadelerini kullandı. Trump ayrıca kürtaj meselesinde karar vericinin eyaletler olması gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Biden seçilmesi durumunda kürtaj hakkını geri getireceğini söyledi.

Ukrayna ve Gazze’deki çatışmalar

Donald Trump, AB’nin Ukrayna’yı korumak için ABD’den daha az harcadığını söyledi. Görevde kendisi olsaydı Rusya’nın Ukrayna’ya saldıramayacağını öne sürdü.

ABD Başkanı Joe Biden ise Trump’ı Putin destekçisi olmakla suçladı.

Gazze’deki çatışmalar söz konusu olduğunda ise her iki aday da İsrail’i destekledi. Gazze’deki insani durum gündeme gelmedi.

Trump, Filistin’i devlet olarak tanıyacak mısınız sorusunu ise geçiştirdi.

Kongre baskını ve davalar

Donald Trump, 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınındaki rolü ve sorumluluğu sorularını geçiştirdi. İlişkisini gizlemek için sus payı verdiği mahkemece kanıtlanan yetişkin film yıldızı Stormy Daniels ile ilişkisini reddetti.

İki başkanın yaşı da gündeme geldi. 81 yaşındaki Biden, yaptıklarından bahsederken Trump’a iki golf kupası kazandığını söyleyerek fiziksel ve zihinsel iyi durumda olduğunu öne sürdü.

Trump seçim sonuçlarını kabul edecek misiniz sorusunu iki kere geçiştirdi. Moderatörlerin ısrarı üzerine “adil olursa evet” verdi.

Kaynak: cnbce.com
ABD başkanlık seçimleri 2024