Avrupa'dan Trump'a havuç-sopa hazırlığı

PAYLAŞ
  • Avrupa Birliği bir önceki döneminde oldukça sıkıntılı ticari ilişki geçmişi nedeniyle Donald Trump'ın ikinci başkanlık dönemine karşı yeni bir ticaret stratejisi geliştiriyor.
  • Buna göre Brüksel, Cumhuriyetçi Parti adayı Trump yeniden seçilirse herhangi bir uluslararası ticaret hamlesi gerçekleştirmeden önce hızlıca bir ticaret anlaşması önermeyi planlıyor. Bu hamle, Brüksel'in havuç-sopa manevrasının havuç kısmı olarak nitelendiriliyor.
  • Brüksel'in manevrasındaki sopa kısmı ise Trump'ın önerilen anlaşmayı kabul etmeme olasılığında devreye girecek. Eğer Trump AB'ye karşı yeniden cezalandırıcı bir gümrük vergisi tercih ederse hedefli bir misilleme hazırlanıyor.
Avrupa'dan Trump'a havuç-sopa hazırlığı

Brüksel, Donald Trump'ın ikinci başkanlık döneminin yaratabileceği risklerle başa çıkmak için iki aşamalı bir ticaret stratejisi geliştiriyor; Trump'ın yeniden seçilmesi durumunda Avrupa Birliği, Trump'a hızlı bir anlaşma teklif edecek ve Trump bunun yerine cezalandırıcı gümrük vergilerini tercih ederse hedefli misilleme yapılacak.

FT'nin haberine göre AB yetkilileri, Trump'ın yüzde 10'luk asgari gümrük vergisi koyma sözüne karşı en iyi yanıtın havuç-sopa yaklaşımı olduğunu düşünüyor. Bu yaklaşımın, AB ihracatını yıllık yaklaşık 150 milyar euro azaltabileceği tahmin ediliyor. Trump'ın kasım ayında yapılacak seçimi kazanması halinde müzakereciler, göreve başlamadan önce Trump ekibiyle bir araya gelerek AB'nin hangi ABD ürünlerini daha büyük miktarlarda satın alabileceğini görüşmeyi planlıyor .

Ticaretin iyileştirilmesine yönelik görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması ve Trump'ın daha yüksek gümrük vergileri uygulaması halinde, Avrupa Komisyonu'nun ticaret departmanı, yüzde 50 veya daha fazla vergi uygulayabileceği ithal Amerikan ürünlerinin listesini hazırlıyor.

Bir üst düzey AB yetkilisinin "ABD için bir ortak olduğumuzu, bir sorun olmadığımızı göstermeliyiz. Anlaşmalar arayacağız, ancak iş buna geldiğinde kendimizi savunmaya hazırız. Korku tarafından yönlendirilmeyeceğiz." açıklamasında bulunduğunun belirtildiği haberde Trump'ın 2017-2021 arasındaki ilk döneminin, ABD ile önemli bir dış ticaret fazlası veren AB için sancılı geçtiği hatırlatıldı. Trump'ın 2018 yılında ulusal güvenlik gerekçesiyle AB ve diğer ülkelerden yapılan çelik ve alüminyum ithalatına 6.4 milyar euroluk gümrük vergisi getirmesinin ardından, AB 2,8 milyar euro değerinde yeniden dengeleyici gümrük vergileriyle karşılık vermiş ve iki dev ekonomi arasında ticaret savaşları başlamıştı.

Tedbirleri tasarlarken Brüksel, Trump'ın çekirdek seçmenlerinin peşine, burbon viski, Harley-Davidson motosikletler ve motorlu tekneler üzerinde sert vergilerle düşmeyi tercih etti. Bu tarifeler, metal tarifelerini durdurmak için Biden yönetimiyle yapılan geçici bir anlaşmanın parçası olarak mart ayına kadar askıya alınmıştı.

AB Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis, Financial Times'a yaptığı açıklamada, iki tarafın geçmişteki "çatışmanın" tekrarlanmasını önleyebileceklerini umduğunu söyledi ve ekledi: "ABD ve AB'nin stratejik müttefik olduğuna inanıyoruz ve özellikle mevcut jeopolitik bağlamda ticaret konusunda birlikte çalışmamızın önemli olduğunu düşünüyoruz. Ancak çıkarlarımızı tarifelerle savunduk ve gerekirse tekrar çıkarlarımızı savunmaya hazırız." dedi.

ABD başkanlık seçimleri 2024