AB'den Trump'ı sarsacak tarife misillemesi: Amerikalı teknoloji devlerine bir cisim yaklaşıyor
- ABD Başkanı Donald Trump'ın ithal otomotiv ürünlerine getirdiği ilave yüzde 25'lik gümrük tarifesi Avrupa Birliği'ni sert bir kontratak yapmaya itiyor. FT'nin haberine göre AB'nin misillemesi Amerikalı dev teknoloji şirketlerini hedef alabilir.

Financial Times'ın haberine göre AB, Donald Trump'ın otomobil endüstrisine yüzde 25 oranında ilave gümrük vergisi koyması ve önümüzdeki hafta bir dizi önlem daha geleceği sinyalini vermesine misilleme olarak, Big Tech adı verilen Amerikalı teknoloji devlerinin operasyonları da dahil olmak üzere ABD'nin Avrupa'ya hizmet ihracatına darbe indirmeyi düşünüyor.
Brüksel, Washington'ın çelik ve alüminyum gümrük vergileri koymasının ardından 26 milyar Euro'ya kadar ABD malına ek vergiler getirdiğini açıkladı. Ancak Avrupalı yetkililer ve diplomatlara göre, Trump yönetiminin tarife ölçeği göz önüne alındığında AB, daha güçlü ticaret araçları kullanmayı düşünmeli.
Fikri mülkiyetler askıya alınıp, Amerikan şirketlerine sözleşme yasağı gelebilir
Blok, 2021'de ilk Trump yönetimiyle yaşanan bir ticaret anlaşmazlığının ardından güçlendirilen Uygulama Yönetmeliği kapsamında fikri mülkiyet haklarını askıya alma ve şirketleri Avrupa ülkelerinde kamu sözleşmelerinin dışında tutma konusunda geniş yetkilere sahip.
Bir AB diplomatı, "Amerikalılar [ticaret savaşında] tırmanan tarif geriliminde avantajın kendilerinde olduğunu düşünüyorlar, ancak biz de bunu yapma yeteneğine sahibiz" dedi ve nihai amacın kapsamlı bir ticaret anlaşmasıyla gerilimi azaltmak olduğunu ekledi.
Musk'ın Starlink'ine kamu sözleşme yasağı olasılığı
Bir karşı saldırı, Amerikalı büyük teknoloji şirketlerinin fikri mülkiyetine ilişkin kısıtlamaları içerebilir. Başka bir örnek, Elon Musk'ın Starlink uydu ağının Avrupa hükümetleriyle sözleşme imzalanmasını yasaklamak olabilir. İtalya sistemi satın alıp almamayı şimdiden yeniden değerlendiriyor.
Bir diğer AB diplomatı, "ABD'nin savunmasız olduğu yer; hizmetler sektörü" dedi. Washington, 2023'te AB ile hizmet ticaretine 109 milyar euroluk bir ticaret fazlası elde etti, ticari mal ticaretinde ise 157 milyar euroluk bir açık vardı.
AB yetkilileri, Trump yönetiminin ancak ticaret ortaklarından daha iyi koşullar elde etme konusunda ciddi olduğunu gösterecek bir tarife duvarı inşa ettikten sonra müzakere etmeye istekli olacağına inanıyor.
Avrupalı yetkililer, nihai bir anlaşma konusunda hızlı bir ilerleme kaydetmeyi umuyorlar, ancak bunun bile Trump tarafından uygulanan tüm ek tarifeleri kaldırmayacağını düşünüyorlar.
Üçüncü bir AB diplomatı, "Genel görüş şu ki, yanıt vermemiz gerekiyor. Anlaşmaya varmanın tek yolu bu. Çünkü zaten konuşmaya çalıştık" dedi.
AB'nin ihracatı ithalatından çok daha fazla olduğundan, blok ABD'nin mallara uyguladığı tarifeleri karşılamakta zorlanacak. Brüksel ayrıca ABD'den kıtaya gaz tedarikini durdurmak istemiyor.
Avrupa Uluslararası Siyasi Ekonomi Merkezi düşünce kuruluşundan David Henig, "AB'nin ABD'den ithal ettiği malların sayısı, kendi ekonomisine zarar vermeden hedef alabileceği kadar çok değil. Enerji ticaretini hedef almak istemiyorsanız, mallar üzerinde yapılabileceklerin bir sınırı var. Hizmetlerde ise ekonomiye çok fazla zarar vermeden misilleme için daha fazla alan var." dedi.
AB, 'ticaret bazukası'nı mı ateşleyecek?
Bazı uzmanlar, ABD'ye daha fazla ekonomik zarar vermek için Avrupa Komisyonu'nun "ticaret bazukası" olarak adlandırılan anti-zorlama aracını (ACI), yani ekonomi zorlamaya karşı caydırıcı araç, kullanması gerekeceğini söylüyor. (ACI: 27 Aralık 2023'te AB'ye yönelik ekonomik zorlamaları caydırma ve bunlara yanıt verme, böylece kendi çıkarlarını ve üye devletlerin çıkarlarını küresel arenada daha iyi savunma olanağı sağlamak amacıyla devreye alınmış bir ticari manevra aracı olarak yürürlüğe girmişti.)
Bu araç, ABD bankalarının faaliyetlerini kısıtlayabilir, patentleri iptal edebilir veya şirketlerin yazılım güncellemelerinden veya yayınlardan gelir elde etmesini engelleyebilir.
ABD-AB arasında başarısızlıkla sonuçlanan bir ticaret anlaşması olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın müzakerelerine liderlik eden Ignacio García Berrero "Avrupa Komisyonu'na ACI'yi kullanmasını tavsiye ederim" dedi.
AB tarafından alınacak herhangi bir misilleme önleminin Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanması gerekiyor. Ancak bu önlemler, ancak üye devletlerin ağırlıklı çoğunluğu tarafından onaylanması durumunda devreye alınabiliyor.
AB ülkeleri hala Trump'ın çelik ve alüminyum tarifelerine yanıt olarak hazırlanan mal misilleme listesini müzakere ediyor; Fransa kendi içecek endüstrisinin olumsuz etkilenmemesi için burbon viskisinin kaldırılması için baskı yapıyor.
Komisyon, kot pantolonları, motosikletleri ve muhtemelen soya fasulyesini de kapsayan önlemleri 12 Nisan'a erteledi. Kesin bir anlaşmaya varılmadan önce Avrupa ülkelerinin liderleriyle görüşülecek.
Diplomatlar ve yetkililer, Beyaz Saray tarafından önümüzdeki hafta kabul edilecek ve Brüksel'in yüzde 20 olmasını beklediği bir ABD "karşılıklı" tarifesinin içerisinde uçaklar, kimyasallar ve ilaç ürünleri nin olabileceğini düşünüyor.