ABD Temyiz Mahkemesi, TikTok’a yönelik satış veya yasak yasasını onayladı
- ABD Temyiz Mahkemesi, Çin merkezli TikTok’un sahibi ByteDance’in platformu satmasını veya 2025 yılının Ocak ayında yasaklanmasını öngören yasayı onayladı.
- Başkan Joe Biden tarafından bu yıl imzalanan yasa, ByteDance’in TikTok’tan ayrılmaması durumunda uygulamanın 19 Ocak 2025’te, Donald Trump’ın başkanlık görevine başlamasından bir gün önce ABD’de yasaklanmasını öngörüyor.
- TikTok’un rakipleri Meta ve Snap’in hisseleri, TikTok’a yönelik bu yasal baskıların ardından yüzde 2 civarında değer kazandı.
ABD Temyiz Mahkemesi, Çin merkezli TikTok’un sahibi ByteDance’in platformu satmasını veya 2025 yılının Ocak ayında yasaklanmasını öngören yasayı onayladı. Bu karar, popüler video uygulamasının geleceğini tehlikeye atan önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Başkan Joe Biden tarafından bu yıl imzalanan yasa, ByteDance’in TikTok’tan ayrılmaması durumunda uygulamanın 19 Ocak 2025’te, Donald Trump’ın başkanlık görevine başlamasından bir gün önce ABD’de yasaklanmasını öngörüyor.
Washington DC Temyiz Mahkemesi'nin üç yargıçtan oluşan heyeti, ulusal güvenlik gerekçesiyle çıkarılan yasanın anayasal olduğuna ve ifade özgürlüğünü ihlal etmediğine karar verdi. Mahkeme, "Hükümet, bu özgürlüğü bir yabancı düşman devletten korumak ve bu düşmanın ABD'deki kişilerin verilerini toplama kapasitesini sınırlamak için hareket etti" ifadelerine yer verdi.
TikTok, kararın ardından ABD Yüksek Mahkemesi'nden yasayı durdurmasını talep edeceklerini açıkladı. TikTok CEO’su Shou Zi Chew, çalışanlarına gönderdiği bir e-postada bu süreçte hukuki yollara başvuracaklarını belirtti.
Yasa, Apple ve Google’ın, TikTok’un sahibi ByteDance’in ayrılmaması durumunda uygulamayı kendi mağazalarından kaldırmasını ve platformun internet barındırma hizmetlerinden yasaklanmasını da içeriyor.
Tepkiler ve hukuki mücadele
TikTok, yaptığı açıklamada, "Yüksek Mahkeme’nin Amerikan halkının ifade özgürlüğünü korumak için tarihi bir geçmişi var ve bu önemli anayasal konuda da aynısını yapmasını bekliyoruz" dedi. Ancak ABD Başsavcısı Merrick Garland, mahkeme kararını, “Çin hükümetinin TikTok’u kullanarak milyonlarca Amerikalının hassas bilgilerini toplama, içerikleri gizlice manipüle etme ve ulusal güvenliğimizi tehdit etme girişimini engellemek adına önemli bir adım” olarak değerlendirdi.
TikTok ve ByteDance, mayıs ayında yasaya itiraz ederek bunun anayasaya aykırı olduğunu ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini savunmuştu. Şirket, Çin hükümetinin TikTok üzerinde herhangi bir kontrolü olmadığını ve ABD’deki kullanıcı verilerinin Pekin’e aktarılmadığını belirtiyor. Ancak ABD yetkilileri, ByteDance’in Çin yasaları gereği ABD kullanıcılarının bilgilerini paylaşmaya zorlanabileceği ve platformun algoritmalarını propaganda amaçlı kullanabileceğini öne sürüyor.
Trump ve TikTok çıkmazı
Donald Trump, başkanlık seçim kampanyası sırasında TikTok’un yasaklanmasına karşı olduğunu belirtmiş ve uygulamayı kurtaracağını söylemişti. Ancak bu yaklaşım, Trump’ın 2020’de TikTok’u yasaklama girişimleriyle çelişiyor. O dönemde Trump, ByteDance’e ait tüm ABD varlıklarının ve TikTok kullanıcı verilerinin satılması için 90 gün süre vermişti, ancak bu karar mahkemeler tarafından engellenmiş ve Biden tarafından geri çekilmişti.
TikTok’un rakipleri Meta ve Snap’in hisseleri, TikTok’a yönelik bu yasal baskıların ardından yüzde 2 civarında değer kazandı. ByteDance’in TikTok’un algoritmalarını satmasının Pekin tarafından engellenebileceği belirtiliyor. Ancak Biden’ın yasa için tanınan süreci 90 gün uzatma yetkisi bulunuyor.