ABD 5 Çinli şirketi daha Uygur yaptırım listesine ekledi

PAYLAŞ
  • ABD hükümeti, Uygur bölgesinde yaşanan insan hakkı ihlallerine yönelik yaptırım listesine 5 Çinli şirketi daha dahil etti. Yaptırım listesinde bulunan şirket sayısı 70'in üzerinde.
ABD 5 Çinli şirketi daha Uygur yaptırım listesine ekledi

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, ABD Perşembe günü, zorla çalıştırılan malları ABD tedarik zincirinden çıkarma çabalarının bir parçası olarak, Uygurlarla ilgili insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle beş Çinli şirketin daha ithalatını yasakladı.

Söz konusu şirketler arasında magnezyum gübre ve magnezyum alaşımlı ürünler üreten Hong Kong merkezli Rare Earth Magnesium Technology Group Holdings ve onun ana şirketi Century Sunshine Group Holdings bulunuyor. Ayrıca demir dışı metal madenciliği yapan Zijin Mining Group Co ve iştiraki Xinjiang Habahe Ashele Copper Co. da yaptırım listesine alınan şirketler arasında.

Hedef alınan şirketler yorum taleplerine haber saati itibariyle yanıt vermedi.

Şirketler, ABD hükümetinin Çin'in batı Sincan bölgesinde azınlıklara yönelik devam eden bir soykırım olarak nitelendirdiği olayla bağlantılı ithalatı kısıtlayan Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası Listesi'ne eklendi.

Listede şu anda pamuklu giysiler, otomotiv parçaları, vinil döşeme ve güneş panelleri gibi ürünlerle bağlantılı 70'in üzerinde kuruluş yer alıyor.

Liste, Uygurları, Kazakları, Kırgızları veya zulüm gören diğer grupların üyelerini işe almak ve bölge dışına taşımak için Sincan Uygur Özerk Bölgesi hükümetiyle birlikte çalışanları ve bölgeden veya Sincan hükümetiyle çalışan kişilerden malzeme tedarik edenleri tanımlıyor.

ABD'li yetkililer Çinli yetkililerin Sincan'da Uygurlar ve diğer Müslüman azınlık grupları için çalışma kampları kurduğunu öne sürüyor. Pekin ise herhangi bir suiistimali reddediyor.