Üretken yapay zeka ile robotlar işimizi alacak mı?

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • İnsansı robotlar, üretken yapay zekanın desteğiyle fabrikalarda çok daha fazla iş yapmaya başlayacak.
  • Tesla'dan BYD'ye birçok şirket, yapay zeka kullanımını artırmaya devam ediyor. Endüstriyel robot kullanımında ise Çin lider.
  • Çin, 2013 yılında dünyanın en büyük endüstriyel robot kullanıcısı olan Japonya’nın önüne geçmeyi başardı.
Üretken yapay zeka ile robotlar işimizi alacak mı?

Yapay zeka, neredeyse 10 yıldır konuşuluyor. Son yıllarda OpenAI’ın ChatGPT’si gibi araçların çıkmasıyla çok daha geniş bir tabana yayılan yapay zeka için şimdilerde konuşulan konu ise üretkenliği. ChatGPT gibi yapay zeka platformları, iş yapış şekillerini insansı robotlara biraz daha yaklaştırıyor. Çin bu konuda öne çıkan ülkelerin başında.

OpenAI’ın ChatGPT’si zaman geçtikçe insanlar gibi anlama ve insanlar gibi üretme yeteneklerini geliştirdi. Üstelik bu pazarda sadece OpenAI yok. Örneğin Çinli şirket Baidu da benzer teknolojiye sahip bir chatbot geliştirdi.

Bir de robotik var

Yapay zeka, yeni dönemin popüler konusu. Öte yandan robotik de yükselişte. Üretken yapay zeka, robotik dünyasında, makinelerin daha iyi anlamasını ve çevresini anlamlandırmasını sağlıyor. Shenzhen merkezli LimX Dynamics’te COO olarak çalışan Li Zhang, yapay zekanın desteğiyle özellikle fabrika işlerinde insansı robot kullanımının yaygınlaşmasının hızlanacağını düşünüyor.

CNBC’de yer alan habere göre Li, en başlarda bu yayılmanın bu yaklaşık 8-10 yılı bulacağını düşünse de bu sürenin 5 ila 7 yıla indiğini söylüyor.

“Birkaç ay bu alanda çalışınca yapay zekayı geliştirmek için çok çeşitli araçların olduğunu gördüm. Bu araştırma ve geliştirme döngüsünü hızlandıracak.”

Şirketler ne yapıyor?

Dünyada bir popüler olduğunda, bunun hızla daha geniş kullanıma yayıldığını görebiliriz. Her dönemin öne çıkan bir kavramı varsa, bu döneminki kesinlikle üretken yapay zeka.

Şirketler de telaşla buradaki fırsatı yakalamak için çalışıyor.

OpenAI’ın kendisi zaten insansı robotlar geliştiren girişimleri destekliyor.

Tesla, kendi ürününü geliştiriyor. Optimus isimli insansı robot, Tesla’nın fabrikalarında işe başladı bile.

Bir başka elektrikli araç devi BYD de geçen yıl Agibot isimli bir şirkete yatırım yapmıştı.

Bu örneklerden de göreceğimiz gibi, üretken yapay zeka destekli insansı robotlar evlere girmeden önce zaten fabrikalarda işçi olarak çalışmaya başlayacak.

Endüstriyel robot kullanımında Çin lider. AI Index’in en son raporuna göre Çin, 2013 yılında dünyanın en büyük endüstriyel robot kullanıcısı olan Japonya’yı geride bıraktı. Dünyadaki kullanımın yüzde 50’sini elinde turuyor.

Çin’de elektronikten otomotive birçok öncü sektörde endüstriyel robotlar kullanılıyor.

İnsansı robotlar işimizi elimizden alacak mı?

Yapay zekanın adı duyulmaya başladığından beri en çok sorulan soru, “Yapay zeka işimizi elimizden alacak mı?” oldu. Bunun benzeri fabrikalarda çalışanlar için de geçerli. İnsansı robotların yaygınlaşmasıyla insan çalışanlara olan ihtiyaç azalacak m?

Şimdilik, insansı robotların insan çalışanların yerini almasını beklemek için çok erken. Çünkü yapay zeka günün sonunda bir insan kadar yeterli değil.

Li’ye göre yapay zeka, robotun insan gibi düşünmesini ya da karar almasını sağlasa bile, bunun her zaman mekanik bir sınırı olacak.

Future Capital’den Eric Xia, yapay zekanın, robotun hareketlerine doğrudan yardımcı olmadığının altını çiziyor. Ancak, buradaki avantaj geniş dil modellerinin insansı robotların iş planlamasına yardımcı olması konusunda öne çıkıyor.

Founders Space isimli bir robotik girişiminin yönetim kurulu üyesi olan Steve Hoffman, robot üretiminin 1 yıl içinde öne çıkacağını söylüyor. Hoffman, hali hazırda araştırma kuruluşlarından 6 sipariş aldıklarına da dikkat çekti. Girişim robot başı maliyeti 50 bin dolar ila 100 bin dolar arasına indirmeyi hedefliyor:

“Eğer fiyatı 50 bin dolara indirebilirsek, daha çok satarız”

Ayrıca robotlar için söz konusu olan bir durumda bataryalar. Tek şarjla 24 saat çalışabilen robotlar üretmek de önemli olacak. Tüm bunların üstesinden gelinirse, şirketler için bir robotun maliyetini 1 yılda çıkarmak da mümkün olacak.

Özellikle eczacılık sektöründeki araştırmalarda yapay zekanın maliyetleri düşürebileceği söyleniyor. Tabii insan gücünü kısmadan. Böyle sektörlerde insan gücünü kısmak, daha yüksek maliyetli geri dönüşlere sebep olabilir. Yapılan deneylerin başarısız olması, düşük maliyet beklerken işletmeyi yüksek maliyetlere sürükleyebilir.