NATO'nun 1 milyar euroluk risk sermayesi fonu ilk yatırımını açıkladı
- Dünyanın ilk çok egemenli girişim sermayesi fonu olan NATO İnovasyon Fonu (NIF), yeni malzemeler ve üretim, yapay zekâ ve robotik alanlarında yenilikçi çözümler sunan dört şirkete (ARX Robotics, Fractile AI, iCOMAT ve Space Forge) yaptığı ilk yatırımları açıkladı.
- 1 milyar euroluk NATO'nun venture capital fonunun yatırımcıları arasında Türkiye ile birlikte toplam 24 ülke bulunuyor.
NATO Inovasyon Fonu (NIF), uzay teknolojisi, kuantum kriptografi ve yapay zeka gibi derin teknolojilerde uzmanlığa sahip dört girişim sermayesi fonunu - Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital ve Vsquared Ventures - destekleme kararı aldı.
cnbce.com'un derlediği bilgilere göre NATO İnovasyon Fonu savunma, güvenlik ve dayanıklılık alanlarındaki zorlukları ele almak üzere ilk derin teknoloji yatırımlarını açıkladı. Fon tarafından yapılan 1 milyar euroluk bu ilk sermaye yatırımları yeni malzemeler ve üretim, yapay zekâ ve robotik alanlarında inovasyonun geliştirilmesine yardımcı olacak. Fon ayrıca, İttifak'ın teknolojik egemenliğini desteklemek amacıyla erken aşama girişimler için sermayenin yüksek talep gördüğü bölgelerdeki derin teknoloji merkezlerini güçlendirmek için yatırımlar yapacak.
NATO İnovasyon Fonu, portföyündeki teknolojilerin benimsenmesini desteklemek için müttefik hükümetlerle yakın işbirliği içinde çalışarak portföy şirketlerine savunma, daha geniş hükümet ve ticari pazarlara ve fırsatlara erişim ve içgörü sağlıyor.
Avrupa ve Birleşik Krallık'ta gelişmekte olan derin teknoloji girişimlerine doğrudan yatırımlar
NATO'nun açıklamalarına göre Fon'un yatırımları, NATO'nun kolektif yapay zeka yeteneklerinin geliştirilmesinden yeni malzemelerin üretiminin sınırlarının zorlanmasına kadar, Avrupa ve Birleşik Krallık'ta gelişmekte olan teknolojilerin büyümesinin önündeki engellerin kaldırılmasına yardımcı olacak.
Fon'un doğrudan yatırımları arasında şunlar yer alıyor:
ARX Robotics, silahlı kuvvetleri geleceğe hazırlamak ve iş gücünün güvenliğini ve verimliliğini artırmak için savunma, ticari ve insani uygulamalarda kitlesel dağıtım için ölçeklenebilir robotik sistemler üreticisi.
Crunchbase verilerine göre ARX Robotics, 19 Eylül 2023'te Project A Ventures yönetiminde 1 milyon 150 bin euro, 10 Haziran 2024'te ise Discovery Ventures yönetiminde 9 milyon euroluk iki fon turu gerçekleştirdi.
Fractile, bugünün ve yarının en büyük ve en yetenekli sinir ağlarının daha hızlı, daha verimli ve sürdürülebilir bir şekilde çalışmasını sağlayarak kolektif yapay zeka yeteneklerini geliştirmek için dönüştürücü bilgi işlem teknolojisi geliştiren bir yapay zeka şirketi.
iCOMAT, havacılık ve otomotiv araçları için daha hafif, daha güçlü ve daha sürdürülebilir yapıları daha hızlı ve daha uygun maliyetli bir şekilde sunan gelişmiş bir kompozit üretim şirketi.
İlk yatırım turuna 1 Ekim 2020'de 2 milyon sterlin ile çıkan iCOMAT, aynı yılın 7 Aralık'ında 650 bin sterlinlik ikinci yatırım turunu tamamladı. 5 Haziran 2024'te ise 4 yatırımcının katıldığı 22.5 milyon dolarlık son yatırım turuna NATO İnovasyon Fonu da dahil oldu.
Space Forge, telekomünikasyon, havacılık ve kuantum alanlarında daha güçlü ve esnek kabiliyetler sağlayarak kritik altyapılara yönelik gelişmiş yarı iletken malzemeler üretmek için uzay ortamından yararlanan bir şirket.
Space Forge, bugüne kadar toplam 7 ayrı yatırım turunda 21 milyon dolarlık fon toplamayı başardı. Son iki tur yatırımcıları arasında Birleşik Krallık Uzay Ajansı da var.
NATO'nun iddiası: Fon yatırımları startup ekosistemini güçlendirecek
Bu kısımda NATO İnovasyon Fonu'nun internet sitesinde yer alan bilgilere bakıyoruz. Buna göre; "Her aşamada yenilikçilerin büyümesini sağlamak için NATO İnovasyon Fonu sivil ve savunma, güvenlik ve dayanıklılık pazarlarına odaklanan erken aşama derin teknolojiye yatırım yapan risk sermayesi fon yöneticilerini de destekliyor. Bu fonların desteklenmesi, yeni nesil derin teknoloji unicornlarını desteklemek için finansmanın yüksek talep gördüğü bölgelerde kapasitenin büyümesine yardımcı olacak.
Odaklanılan bölgeler arasında Güney ve Doğu Avrupa gibi geçmişte finansmana erişimde engellerle karşılaşmış ekosistemlerin yanı sıra İskandinav ülkeleri gibi sayıları hızla artan derin teknoloji girişimlerinin bulunduğu ekosistemler de yer alıyor. NATO İnovasyon Fonu, uzay teknolojisinden kuantum kriptografi ve yapay zekaya kadar geniş bir yelpazede derin teknoloji çözümlerine ilgi duyan ve bu alanda uzmanlığı olan fonları desteklemeyi amaçlıyor:
Alpine Space Ventures, 50 yılı aşkın sektör deneyiminden yararlanarak uzay sektöründeki yatırımlara odaklanan bir erken aşama fonu. Konsantre bir portföye sahip olan fon, seçkin startup'ları uzayda etkinleştirilmiş temel yetenekler sunmaları için güçlendirmeyi amaçlıyor.
OTB Ventures, uzay teknolojisi, kurumsal otomasyon ve yapay zeka, siber güvenlik ve fintech altyapısına odaklanan Orta Avrupa kökenli bir erken büyüme (Tohum ve Seri A) derin teknoloji fonu.
Endüstriyel ve kurumsal teknoloji alanlarında derin teknoloji yatırımlarına odaklanan Berlin merkezli bir erken aşama girişim sermayesi fonu olan Join Capital.
Vsquared Ventures, Avrupa dışında küresel liderler olmak için toplumun en acil sorunlarından bazılarını ele alan çığır açan teknolojiler geliştiren erken aşama derin teknoloji şirketlerine yatırım yapmaktadır. Vsquared, yapay zeka ve yeni nesil yazılım, enerji dönüşümü, yeni bilgi işlem ve algılama, yeni uzay, robotik ve üretim ve teknoloji biyolojisine odaklanıyor."
NIF'in katılımcıları arasında Türkiye ile birlikte toplam 24 ülke bulunuyor. Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Almanya, İtalya, Letonya, Lüksemburg, Litvanya, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık fonun diğer yatırımcıları.
Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye adına NATO İnovasyon Fonu’na 15 yıl boyunca yaklaşık 45 milyon Euro finansman sağlama kararı almış ve böylece Türkiye 24 ülke içerisinde fonun altıncı büyük ortağı olunduğunu açıklamıştı.