Kuantum bilişim girişimi C12 Quantum, 18 milyon euroluk yatırım aldı

PAYLAŞ
  • 2021 yılında bir grup yatırımcıdan 10 milyon dolarlık yatırım toplayan ve karbon nanotüp tabanlı bir kuantum bilgisayarın geliştirilmesi üzerine çalışan C12 Quantum Electronics SAS, üç yıl sonra çıktığı yeni yatırım turunda da 19.4 milyon dolarlık yatırım çekti
Kuantum bilişim girişimi C12 Quantum, 18 milyon euroluk yatırım aldı
Şirketin kendi internet sitesi

Fransız kuantum bilişim girişimi C12 Quantum Electronics SAS, dün çıktığı yatırım turunda bir grup yatırımcıdan 18 milyon Euro (19.4 milyon dolar) topladı. Şirket 2021 yılında yatırımcılardan 10 milyon dolar topladıktan sonraki ikinci büyük turundan da başarıyla çıkmış oldu. Dünkü yatırım turu Varsity Capital, EIC Fund ve Verve Ventures tarafından yönetildi ve ilk finansman turunda yer alan 360 Capital, Bpifrance ve BNP Paribas Développement da yeni yatırım turunun katılımcıları arasında yer aldı.

2020 yılında Pierre ve Matthieu Desjardins kardeşler tarafından kurulan girişim, karbon nanotüp tabanlı bir kuantum bilgisayarın geliştirilmesi üzerine çalışıyor. Şirketin çıkış yeri ise Paris'teki École Normale Supérieure'ün fizik laboratuvarı.

Kuantum bilgisayarlar, geleneksel sistemlerin üstesinden gelemeyeceği karmaşık sorunları çözmek için büyük bir potansiyele sahip süper bilgisayarlar olarak biliniyor. Kübit kararlılığı uzun zamandır kullanılabilir bir kuantum bilgisayar yaratma konusundaki ana engel olarak kabul ediliyor. Sorun şu ki, bu yapılar o kadar hassas ki, yere düşen bir iğnenin neden olduğu titreşim ya da yan odadan geçen bir fare gibi bir şey bile kübitlerin kararlılığını etkileyebiliyor. Kübitler bu "gürültü" nedeniyle kararsız hale geldiğinde, hatalar oluşmaya başlıyor ve bu da günün sonunda kuantum bilgisayarlara güvenilemeyeceği anlamına gelecek kadar ciddi bir sorun.

Google LLC ve IBM Corp. gibi büyük şirketler, silikon bir alt tabaka üzerine yerleştirilmiş alüminyum gibi "süper iletken malzemeler" kullanarak bu kararlılık sorununun üstesinden gelmeye çalışıyor. Bu teknikler bazı başarılar elde etmiş olsa da C12, bu tekniklerin uygulanabilir bir kuantum makinesi yaratmak için gereken binlerce kübiti destekleyecek kadar ölçeklenemeyeceklerine inanıyor.

Bu nedenle, kübitlerinin temeli olarak bir silikon çip üzerine yerleştirilen karbon nanotüpleri kullanarak farklı bir yaklaşım üzerinde çalışıyor. Bu kübitleri oluşturmak için yeni bir "nano-birleştirme" süreci tasarlayan C12, son yatırım turundaki ilgiye bakılırsa önemli bir kısım yatırımcıyı bunu yapabileceğine dair ikna etmiş durumda. Bir karbon nanotüpün çapı bir insan saçından 10 bin kat daha küçük olduğu için bu inanılmaz derecede karmaşık bir süreç olarak kabul ediliyor.

Şimdi şirket, Paris'te yakında ilk kübitlerini üretmeye başlayacak olan yeni bir Quantum Fab'ın açılışıyla ölçeklendirme sorununu da çözmeyi hedefliyor.

Quantum Fab'da C12, karbon nanotüplerini üretiyor, kontrol ediyor ve silikon bir alt tabaka ile entegre ediyor, böylece yapılması gereken tek şey onları daha büyük bir kuantum bilgisayara entegre etmek.

Verve Ventures'ın müdürlerinden Xavier Mesnier, C12'nin "kübitin malzemesini değiştirerek ve gerçekten ölçeklenebilir bir donanım mimarisi geliştirmek için benzersiz özelliklerinden yararlanarak kuantum hesaplamanın temelindeki büyük zorluğu çözme potansiyeline sahip olduğu" konusunda yatırımcıları ikna ettiğini söyledi.

Dünkü finansman turu, C12'nin yaklaşımının doğrulanması anlamına geliyor ve konsept, Fransa'yı kuantum bilişimde dünya lideri olarak konumlandırmayı amaçlayan ve bu yıl başlatılan bir Fransız hükümet girişimi olan Proqcima programına seçilmesiyle daha da güçlendi. Fransız Silahlı Kuvvetler Bakanlığı ile Fransız Yatırım Genel Sekreterliği tarafından desteklenen Proqcima, 2032 yılına kadar iki kuantum bilgisayar prototipinin hazır ve çalışır durumda olmasını hedefliyor.