Golden Gate, Alcatraz ve girişimlerin ortak noktası

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • Girişimcilerin faaliyetlerine başlamadan önce şehir seçimini de doğru yapması önemli.
  • Dünyanın önde gelen teknoloji merkezlerinden biri olan Silikon Vadisi, San Francisco'da yer alıyor.
  • San Francisco'nun hemen ardında bir başka ABD lokasyonu olan New York var.
Golden Gate, Alcatraz ve girişimlerin ortak noktası
iStock

Son yıllarda girişimcilik ve inovasyon her zamankinden çok daha önemli bir yere geldi. Hem Avrupa’da hem de Amerika Birleşik Devletleri’nde birçok şehir, girişimcileri kendine çekmek için birçok teşvik sunuyor. Avrupa’ya baktığımızda Londra, girişimcilerin gözdesi konumunda.

ABD'nin en ünlü hapishanelerinden Alcatraz Adası'nın ve ikonik köprü Golden Gate'in de içinde bulunduğu San Francisco, dünyanın önde gelen girişim şehirlerinden biri. Toplam girişim sayısı, kalite ve iş ortamına göre verilen puanlarla belirlenen listenin lideri 546,4 puan alan San Francisco. Onu, New York ve Avrupa’nın lideri Londra takip ediyor.

Girişimcilerin vatanı San Francisco

İçinde Silikon Vadisi’nin de olduğu San Franciso aslında çok uzun yıllardır özellikle teknoloji odaklı şirketler için bir Merkez konumunda. Dünyanın Apple, Meta ve Google gibi en büyük devlerinin ana merkezlerinin de bulunduğu Silikon Vadisi birçok girişime ev sahipliği yapıyor.

Golden Gate, Alcatraz ve girişimlerin ortak noktası - Resim : 1
Google Genel Merkezi, Kaynak: iStock

San Francisco’yu bu kadar özel kılan ne?

San Francisco’nun girişimcilik tarihi 1955 yılına kadar dayanıyor. Shockley Yarı İletken Laboratuvarı’nın gelişiyle başlayan hikaye, 1980’lere geldiğinde şekil değiştiriyor ve Silikon Vadisi, çok sayıda üretim tesisine ev sahipliği yapan bir yer haline geliyor. 1992 yılından 1999 yılına kadar 230 binin üzerinde yeni iş fırsatı sunan Vadi, eyalet California’nın ihracat ticaretinin de yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor.

Şehir, 8.000’den fazla teknoloji girişimin yuvası.

Ağırlıklı olarak yazılım, sosyal ve eğlence teknolojileri sektörlerinin yoğunluğunun varlık gösterdiği şehirde, e-ticaret ve perakende teknolojisi sektöründen ise nispeten daha az girişim bulunuyor. Ayrıca finans ve tıbbi alanlar da yine büyüme potansiyeline sahip sektörler arasında.

San Francisco’da kurulacak girişimler için farklı teşvikler bulunuyor. Bu da girişimciler için şehri daha çekici yapıyor.

Farklı teşvikler dikkat çekiyor

Hem şehir hem de eyalet hükümetlerinin bir dizi hibe ve yatırım programı var. San Francisco özelinde verilen hibelere baktığımızda SF Shines dikkat çekiyor. Küçük işletmelere 10 bin dolara kadar verilen bu hibe ile kurulan iş için iç mekan düzenlemesi yapılabiliyor, gerekli ekipmanlar hibenin desteği ile alınabiliyor. Yine şirket içi mobilya ya da demirbaş alınması ve kurulumu için Accessible Barrier Removal Grant isimli 10 bin dolarlık bir hibe daha bulunuyor. Kadınlara ait küçük işletmeler de gerekli şartları sağlaması halinde 5 bin dolarlık hibe alabiliyor. Bunlar San Francisco’da sunulan hibelerin bazıları.

Amerika Birleşik Devletleri Küçük İşletme İdaresi (SBA) de küçük işletmelere ve girişimcilere, işletmelerin büyümesine yardımcı olmak için çok sayıda program sunuyor. İşletme, ihtiyacı olduğu yatırımcıya bu desteklerle ulaşabiliyor.

Ücretsiz danışmanlık bile var

California genelinde de girişimlere birebir ücretsiz danışmalık veriliyor. Ayrıca düşük maliyetli eğitim hizmetleri ve programlar da sağlanıyor. Bunun için hükümet bir ağı finanse ediyor.

California’nın eyaletlerinden biri olan San Francisco’da ayrıca hızlandırıcılar ve kulukça merkezleri de öne çıkıyor.

Girişimlere mentorluk yapan, iş planı geliştirmelerin yardımcı olan ve fon bulmalarını destekleyen birçok hızlandırıcı ve kuluçka merkezi, San Francisco’da yerleşik. Y Combinator ve 500.co gibi programlar ise onlar aralarında en popülerleri. 500.co, değeri 1 milyar doların üzerinde 35’ten fazla şirketin, değeri 100 milyon doların üzerinde olan 160’tan fazla şirketin yatırımcısı konumunda.

Alanlar paylaşılıyor

Girişimcilik aslında bir yandan da sosyal bir iş. Bu yüzden birçok girişim, ekonomik koşulları da göz önünde bulundurarak, iş hayatına başlangıcını ortak çalışma alanlarında yapıyor. Şehirde 400’den fazla ortak çalışma alanı bulunuyor. Geleneksel ofislerden farklı olarak daha dinamik bir çalışma ortamı sunan ortak çalışma alanları, aynı zamanda düşük kiralama maliyetleri de vadediyor.

Ortak çalışma alanlarında biraz daha topluluk kültürü oluşuyor.

Ekosistemin destekçileri var

San Francisco’da birçok önemli akademik kurum var. Bu kurumlar, şehrin girişimcilik ruhunu da yaptıkları araştırmalarla destekliyor. Stanford Üniversitesi gibi kurumlar, son teknoloji araştırmalarıyla Silikon Vadisi’nin ve girişimcilerin de gücüne güç katıyor.

Silikon Vadisi ve San Francisco’daki teknoloji girişimleri ve risk sermayesi şirketleri için önemli bir finans kurumu da Silikon Vadisi Bankasıydı.

2023 yılında yaşanan ani çöküşten risk sermayesi şirketlerinin önemli bir kısmı etkilendi. Küresel girişim ekosisteminde de bazı endişeleri ortaya çıkardı. Ancak ABD hükümeti, bankanın mevduatlarına verdiği garantiyle yaşanan krizin önüne geçmiş oldu. Böylece girişim sektörü, yoluna güvenle devam etti.

San Francisco’daki girişim ekosistemi, aralarında OpenAI ve Stripe gibi önemli şirketlerin olduğu, uluslararası arenada ilgi gören girişimlere ve unicorn’lara ev sahipliği yapıyor.

İstatistiklerle San Francisco girişim ekosistemi

2023 yılında özellikle yapay zeka, siber güvenlik ve sağlık hizmetleri sektörlerine yatırım yapıldı. Şehirde, milyonlarca kişi girişimlerde çalışıyor. Ortalama maaş ise Glassdoor’a göre, yıllık 100 bin doların üzerinde.

Bir girişim bebek adımlarıyla hayatına başlasa da hayali bir gün halka arz olmak. Nasdaq’tan alınan veriliyor gösteriyor ki 2023 yılında San Francisco’da 100’den fazla şirket halka arz edildi. Unicorn sayısı ise 500’ü aştı. Unicorn, 1 milyar dolar ya da üzerinde değere sahip girişimlere verilen bir isim.