Petrol fiyatları ABD stok artışı ve Orta Doğu'da gerilimin hafiflemesiyle düştü
- ABD ham petrol stoklarındaki artış tahminleri: Amerikan Petrol Enstitüsü'ne göre, ABD ham petrol stoklarının geçen hafta 347.000 varil arttığı tahmin ediliyor, bu da petrol arzının artmasına ve fiyatların baskı altında kalmasına neden oluyor.
- Orta Doğu'daki gerilimlerin hafiflemesi: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Orta Doğu ziyaretinde Gazze'de bir ateşkes umutları artarken, bu gelişme petrol fiyatlarında düşüşe yol açtı.
Çarşamba günü petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarının arttığı tahminleri ve Orta Doğu'daki gerilimlerin hafiflediği beklentileriyle geriledi. TSİ 08.18 itibarıyla Brent ham petrol vadeli işlemleri, varil başına 9 sent (yüzde 0,1) düşüşle 77,12 dolara, ABD Batı Teksas tipi ham petrolü (WTI) ise 12 sent (yüzde 0,2) düşüşle 73,05 dolara geriledi.
Piyasa kaynaklarına göre, Amerikan Petrol Enstitüsü'nün Salı günü yayımladığı verilere göre, geçen hafta ABD ham petrol stoklarının 347.000 varil arttığı tahmin ediliyor. Ancak benzin ve distilat stokları sırasıyla 1.043 milyon varil ve 2.247 milyon varil azaldı. ABD, dünyanın en büyük petrol üreticisi ve tüketicisi olarak, artan stoklar fiyatları düşürebilecek bir arz fazlasına işaret ediyor.
ABD hükümetinin resmi stok tahminleri bugün açıklanacak.
Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de bir ateşkes anlaşmasına aracılık etmek amacıyla gerçekleştirdiği Orta Doğu ziyaretini tamamladı. Blinken ve Mısır ile Katar'dan gelen arabulucular, 10 aydır süren savaşta iki taraf arasındaki farkları kapatabilecek bir ABD "köprü önerisi" için umutları artırdı.
ING emtia stratejistleri, "İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes umutları ve süregelen talep endişeleri petrol fiyatlarını baskıladı" dedi. Çin'in zayıf talebi biliniyor olsa da, Ağustos ayı boyunca küresel çapta rafineri marjlarının baskı altında olduğu ve bu talep endişelerinin yalnızca Çin'e özgü olmadığı belirtildi.
Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'deki ekonomik zorluklar, düşük işleme marjları ve zayıf yakıt talebi nedeniyle rafinerilerin faaliyetlerini engellemeye devam etti. Gümrük verilerine göre, Temmuz ayında Çin'in Rusya'dan ham petrol ithalatı bir yıl öncesine göre yüzde 7,4 oranında düştü, yakıt yağı ithalatı ise üst üste üçüncü ayda da geriledi.