Japonya Merkez Bankası faiz oranlarını düşük tutarken küresel ekonomik risklere dikkat çekti

PAYLAŞ
  • Japonya Merkez Bankası, enflasyonun yüzde 2 hedefi civarında seyretmesini beklerken faiz oranlarını artırma kararlılığını sürdürüyor.
  • Yenin zayıf seyri ve siyasi belirsizlikler, faiz artışları için olası engeller olarak dikkat çekiyor.
  • BOJ Başkanı Ueda’nın açıklamaları, faiz politikaları ve küresel gelişmelerin Japonya ekonomisi üzerindeki etkileri açısından yakından takip ediliyor.
Japonya Merkez Bankası faiz oranlarını düşük tutarken küresel ekonomik risklere dikkat çekti

Japonya Merkez Bankası (Bank of Japan - BOJ), Perşembe günü gerçekleştirdiği toplantıda ultra düşük faiz oranlarını koruma kararı aldı.

Banka, küresel ekonomik gelişmelerin Japonya ekonomisi üzerindeki etkilerini dikkatle inceleme gerekliliğini vurgulayarak, özellikle kırılgan bir iç toparlanmaya yönelik risklere odaklandığını belirtti.

Enflasyon hedefi korundu

BOJ, enflasyonun önümüzdeki yıllarda yüzde 2 hedefi civarında seyredeceği beklentisini sürdürürken, ekonomik toparlanmanın ılımlı bir şekilde devam etmesi durumunda faiz oranlarını artırmaya devam edeceğinin altını çizdi. BOJ’un üç ayda bir yayınladığı değerlendirme raporunda, "BOJ, gelecekteki küresel ekonomi seyrine, özellikle de ABD ekonomisine ve finansal piyasalardaki gelişmelere gereken dikkati göstermeli" ifadesine yer verildi.

Banka, ekonominin ve fiyatların kendi tahminleri doğrultusunda gelişmesi durumunda faizleri artırmaya devam edeceğini yineledi. İki günlük toplantı sonunda beklenildiği gibi kısa vadeli faiz oranlarını yüzde 0,25 seviyesinde sabit tuttu. Japonya yıllar süren negatif faiz döneminin ardından 2024'te iki kere faiz artırımına gitmişti.

2025 enflasyon tahmini aşağı yönlü revize edildi

BOJ, 2025 mali yılı için çekirdek tüketici enflasyon tahminini Temmuz ayındaki yüzde 2,1 seviyesinden yüzde 1,9’a düşürdü ancak bu yıl için risklerin yukarı yönde olduğuna dikkat çekti. 2026 mali yılı için ise yüzde 1,9 enflasyon tahmini korundu. Banka, yakıt maliyetlerini hariç tutan "çekirdek-çekirdek" enflasyonun ise 2025 mali yılında yüzde 1,9, 2026’da ise yüzde 2,1 seviyesinde olacağını öngördü.

Yen, BOJ’un ultra düşük faiz kararının ardından dolar karşısında zayıf kalarak 153,34 seviyesinde işlem gördü. 10 yıllık Japon devlet tahvili getirisi ise duyurudan sonra büyük ölçüde sabit kaldı. BOJ, temel enflasyonun 2025 yılı sonlarına doğru veya sonrasında yüzde 2 seviyesine yaklaşmasını bekliyor.

“Siyasi belirsizlikler faiz artışlarını etkileyebilir”

Meiji Yasuda Araştırma Enstitüsü’nden ekonomist Kazutaka Maeda, "Karar beklenildiği gibiydi çünkü BOJ’un bu zamanlamada faiz artırması zor olurdu. Muhtemelen BOJ, siyasi durum istikrar kazanmadan politika değişikliğine gitmeyecektir," dedi. Maeda, Aralık ayında bir faiz artışı olasılığı bulunduğunu ancak yerel siyasi durum ve ABD başkanlık seçimleri nedeniyle zamanlamanın ertelenebileceğini ekledi.

Piyasalar BOJ Başkanı Ueda’nın açıklamalarını izleyecek

Toplantı sonrası yapılacak olan ve Japonya saatiyle 15:30’da (TSİ 09:30) planlanan BOJ Başkanı Kazuo Ueda’nın basın toplantısı, faiz artışlarının zamanlaması ve hızına ilişkin ipuçları için dikkatle takip edilecek. BOJ, Mart ayında negatif faiz oranlarını sona erdirmiş ve Temmuz ayında kısa vadeli faiz oranlarını yüzde 0,25 seviyesine yükseltmişti. Başkan Ueda, ekonomi beklentilere paralel giderse faizlerin artmaya devam edeceğini dile getirse de bankanın acele etmeyeceğini vurguluyor.

Perşembe günü açıklanan veriler, Japonya’nın fabrika üretimi ve perakende satışlarının Eylül ayında artış gösterdiğini, dolayısıyla ekonominin ılımlı bir toparlanma sürecinde olduğunu gösterdi.

Seçim sonrası koalisyon çoğunluğu kaybetti

Japonya’da hafta sonu yapılan seçimlerde iktidar koalisyonunun çoğunluğu kaybetmesi, ek faiz artışları için engel teşkil edebilecek olası politika duraksama risklerini artırmış durumda. Reuters’in anketine göre, ekonomistlerin bir kısmı BOJ’un bu yıl faiz artışından kaçınmasını beklerken, çoğunluk bir artışın Mart ayına kadar gerçekleşeceği görüşünde.

Kaynak: cnbce.com