Zorlu Enerji, Türkiye'de Endonezyalılarla jeotermal enerji projesi yapacak

  • Endonezya devlet enerji şirketlerinden Pertamina Geothermal Energy ile Zorlu Enerji'nin Türkiye'deki jeotermal izin alanında bir Jeotermal Santral projesi geliştirilmesi konusunda ortak çalışma anlaşması imzalandı.
Zorlu Enerji, Türkiye'de Endonezyalılarla jeotermal enerji projesi yapacak

Endonezya devlet enerji şirketlerinden biri olan PT Pertamina Geothermal Energy Tbk (PGE), Ankara'da Zorlu Enerji'nin Jeotermal İzin Alanı'nda bir Jeotermal Santrali (PLTP) projesinin geliştirilmesi konusunda işbirliği yapmak üzere Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş ile Ortak Çalışma Anlaşması (JSA) imzaladı.

PGE Genel Müdürü Julfi Hadi, Zorlu Enerji ile yapılan JSA aracılığıyla PGE'nin, Endonezya ve Türkiye'nin küresel çapta temiz enerji dönüşümünün hızlandırılmasında stratejik yönünü güçlendirebilecek jeotermal geliştirme iş birliği potansiyelini göreceğini söyledi.

Julfi, Cakarta'da yaptığı açıklamada, "Bu işbirliğinin, teknoloji transferini hızlandırma, yurt içinde güçlü bir jeotermal sanayi tedarik zinciri oluşturma fırsatları yaratması ve özellikle Endonezya için yeni ve yenilenebilir enerjinin geliştirilmesine yönelik yatırımlar için bir çekim merkezi olması bekleniyor" dedi.

PGE ile Zorlu Enerji arasındaki iş birliği anlaşması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Şubat 2025'teki devlet ziyareti sırasında Endonezya Enerji ve Maden Kaynakları Bakanlığı (ESDM) ile Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında daha önce imzalanan İş Birliği Mutabakat Muhtırası'nın devamı niteliğinde.

Dünya jeotermal potansiyelinin yaklaşık yüzde 40'ına denk gelen 24 gigavat (GW) rezerve sahip olan Endonezya, küresel çapta temiz enerjiye geçişi aktif olarak teşvik eden önemli bir aktör olma potansiyeline sahip. Endonezya hükümeti jeotermali, 2060 yılına kadar net sıfır emisyona (NZE) ulaşma yolundaki ulusal stratejisinin önemli bir parçası haline getirdi. PGE, önümüzdeki iki yıl içinde kurulu gücünü 672 MW'tan 1 GW'a, 2034 yılına kadar ise 1,7 GW'a çıkarmayı hedefliyor.

Şirket potansiyel açısından 10 adet bağımsız olarak yönetilen Jeotermal Çalışma Alanı'nda (WKP) 3 GW rezerv tespit etmiş durumda.