MÜSİAD Enerji Sektör Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca: 40 bin MW'lık enerji koridoru bizi şampiyonlar ligine çıkarır

PAYLAŞ
  • MÜSİAD Enerji Sektör Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca, Türk enerji sektöründe gelinen noktayı ve önümüzdeki süreçte yaşanabilecekleri değerlendirdi.

MÜSİAD Enerji Sektör Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca, Enerji Koridoru programın konuğu oldu.

Karaca'nın açıklamalarından konu başlıkları:

2022 yılında Enerji Bakanlığımızın yayınladığı bir tabiri caizse 'kırmızı kitabımız' var bizim.

Enerji Bakanı'mızın sunumundan önümüzdeki 10 yıl içerisinde beklentimizin üzerinde yüzde 50 oranda yenilenebilir kaynaklı üretimimizin daha da fazla artırılacağı, doğal olarak daha fazla yatırım yapılacağını görmüş olduk.

Bu anlamda tüm sektör oyuncuları açısından ki borsadaki hareketlerden de bunları zaten görüyorsunuzdur. Bu anlamdaki sektör oyuncular için son derece motive edici bir açıklama olmuştu.

Kasım'ın başından itibaren açıklanacak olan yeni ihalelerle YEKA projeleri içerisinde hem rüzgar hem güneşten elektrik üretip şebekeye satmak veya serbest piyasada bir oyuncu olmanın tekrar önü açılmış oluyor. Uzun zamandan beri bunlar kapalıydı veya biz mevcut yatırımları yapmakla uğraşıyorduk. Bundan sonra tekrar yeni bir alan daha önümüze açılıyor yatırımcılar açısından.

Bu hem komponent üreticileri hem son kaynakta bu elektriğin veya enerjinin üretilip satılmasıyla ilgili yatırım fırsatları hem bir diğer taraftan da bunların dışında bizim komple biliyorsunuz bir şebeke ve iletim hatlarına ihtiyacımız var bunları yapabilmek için. Ki Bakan Bey'in sunumunda da önemli bir alan vardı bununla ilgili. Bu iletim ve dağıtım hatlarının da aynı şekilde kurulması, yapılması ve bununla ilgili yatırımlar ve komponent üretimlerinin de tekrar harekete geçmesiyle ilgili de çok önemli vurgular içeriyordu. 40 bin MW'lık bir koridordan söz etmiş. Bir koridordan bahsediyoruz.

Bu çok önemli mesela. Türkiye'de henüz Gürcistan üzerinden Karadeniz tarafındaki enerji iletimini yapmaya çalıştığımız böyle bir hattımız var. Ama bu hattı çok daha fazla bir miktara çıkararak, 14 bin 700 kilometreydi yanlış hatırlamıyorsam, 40 bin megavatlık bir kapasite eriştirmeye çalışıyoruz.

Eğer olursa şampiyonlar ligine çıkacağız. Kesinlikle çok önemli bir gelişme. Bu şunu ifade ediyor aslında; bizim bir nükleer santralimiz var biliyorsunuz inşa aşamasında ve yakın dönemde ilk reaktörünün devreye girmesini beklediğimiz. Bu nükleer santralimizde ürettiğimiz elektriğin çok hızlı ve kayba çok az uğrayarak Marmara Bölgesi'ndeki yoğun tüketim alanına taşınması gerekiyor. Biz mevcut "eskimiş hatlarımızda" bunu istediğimiz verimde buraya iletemiyoruz maalesef.

Dolayısıyla bu hatlarımız bu enerjinin çok düşük kayıpla doğrudan tüketimin yoğun olduğu Marmara Bölgesi'ne iletilmesi için bizim için muhteşem bir fırsat. Dolayısıyla gerek buradaki yatırımcıların çok daha düzgün bir altyapıyla rahatlıkla kendi ürettikleri enerjiyi ülkenin farklı noktalarına iletebilmesi için çok önem arz ediyor. Hem de buradaki komponent üreticileri için aynı şekilde bahsettiğimiz üzere önemli bir yatırım fırsatını kendi içerisinde barındırıyor diyebiliriz.