Küçük modüler nükleer santraller için yasa hazırlığı

PAYLAŞ
  • Reuters'a bilgi veren üst düzey bir yetkili, enerji mevzuatında küçük modüler nükleer santrallere (SMR) yer açacak kanun taslağı hazırlığı yapıldığını söyledi.
  • SMR'lar daha küçük alan kapladıkları için tüketim merkezlerine yakın yerlerde, kısa sürede ve daha az maliyetle kurulabiliyor.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çinli nükleer enerji şirketi CNOS'nin Başkan Yardımcısı Qiao Gang ile Türkiye'de inşa edilebilecek büyük ölçekli ve küçük modüler reaktörlere yönelik olası işbirliği imkanlarını ele aldıklarını açıkladı.
Küçük modüler nükleer santraller için yasa hazırlığı

Üst düzey bir yetkili, küçük modüler reaktör (SMR) olarak bilinen yeni nesil nükleer enerji santrallerinin Türkiye'de kurulabilmesine yönelik kanun taslağı hazırlığı yapıldığını söyledi.

Reuters'a bilgi veren ve adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, nükleer enerji mevzuatında şu anda SMR santrallerin geçmediğini, SMR ve diğer yenilikçi nükleer teknolojilerin yurt içinde kullanılmasına imkan verecek değişiklikleri içeren bir kanun taslağı üzerinde çalışma yürütüldüğünü ifade etti.

"İlgili kurumlar SMR'lar hakkında kanun taslağı üzerinde çalışıyolar" diyen yetkili taslağın gelecek yıl meclise iletilmesinin mümkün olabileceğini ifade etti.

Kendine ait sınırlı petrol ve doğalgaz kaynağı olan Türkiye, her yıl artan elektrik tüketimini karşılamak için 10 yıldan uzun süredir rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklara yatırım yapıyor. Ancak aralıklı elektrik üreten yenilenebilir kaynakların üretimdeki payı arttıkça nükleer gibi sabit elektrik kaynaklarının da payının artması gerekiyor.

Üç nükleer santral kurma planı

Türkiye bu kapsamda toplam 15 bin megawatt (MW) gücünde üç konvansiyonel nükleer santral kurmayı planlıyor. Akkuyu'daki 4 bin 800 MW gücündeki dört reaktörlü santralin gelecek yıl faaliyete geçmesi beklenirken Sinop'ta nükleer santral için Rusya ve Güney Kore ve Trakya'da ise Çin ile görüşmeler devam ediyor.

Bayraktar: Çinli CNOS ile işbirliği imkanları ele alındı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çinli nükleer enerji şirketi CNOS'nin Başkan Yardımcısı Qiao Gang ile Türkiye'de inşa edilebilecek büyük ölçekli ve küçük modüler reaktörlere yönelik olası işbirliği imkanlarını ele aldıklarını bildirdi.

Bayraktar, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, enerjide arz güvenliğinin sağlanması ve dışa bağımlılığın azaltılmasının hedeflendiğini belirtti.

Karbon nötr hedefi doğrultusunda 2050'ye kadar 20 bin megavatlık nükleer enerji kapasitesinin devreye alınacağını kaydeden Bayraktar, "Akkuyu, Sinop ve Trakya'da kuracağımız toplam 15 bin megavatlık 12 reaktörün yanı sıra nükleer enerji sepetine 5 bin megavatlık küçük modüler reaktörleri de eklemek istiyoruz. CNOS ile yaptığımız görüşmede de ülkemizde inşa edilebilecek hem büyük ölçekli hem de küçük modüler reaktörlere ilişkin olası iş birliği imkanlarını ele aldık" değerlendirmesini yaptı.

ABD ve Çinli şirketlerle görüşme yapılmıştı

Türkiye bu üç konvansiyonel santrale ek olarak 5 bin MW güçte SMR santral kurmayı ve toplam 20 bin MW nükleer kurulu güce ulaşmayı hedefliyorlar. Yetkililer daha önce SMR santraller için ABD ve Çinli şirketler ile görüşmeler yapıldığını ifade etmişlerdi.

Küçük modüler reaktör (SMR) nedir?

Konvansiyonel nükleer santraller yüksek miktarda elektrik üretebilmelerine karşılık, özel tasarımları, yüksek inşaat maliyetleri ve çok geniş alanlar kapladığı için yüksek yatırım maliyetlerine sahip oluyorlar.

Henüz geliştirme aşamasında olan SMR'ların ise azami 300-400 MW güç üretebileceği belirtiliyor. SMR'lar daha küçük alan kapladıkları için tüketim merkezlerine yakın yerlerde, kısa sürede ve daha az maliyetle kurulabilecekleri ifade ediliyor.

Kaynak: Reuters