IEA: 2030'a kadar dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesi önemli ölçüde artacak
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), destekleyici politikalar ve elverişli ekonomik koşullar sayesinde dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesinin bu on yılın geri kalanında önemli ölçüde artacağını öngördü. Küresel eklemelerin, Çin, Avrupa Birliği, Hindistan ve ABD'nin mevcut enerji kapasitesine kabaca eşit olacağı belirtiliyor.
IEA'nın Yenilenebilir Enerji 2024 raporunda, dünyanın 2024 ile 2030 arasında 5.500 gigavattan (GW) fazla yeni yenilenebilir enerji kapasitesi eklemeye hazır olduğu belirtildi. Bu artış, 2017 ile 2023 arasındaki seviyenin neredeyse üç katı olarak ifade ediliyor.
Rapora göre, Çin’in mevcut piyasa eğilimlerine ve bugünkü politika ayarlarına dayanarak, 2030’a kadar dünya çapında kurulan tüm yenilenebilir kapasitenin yüzde 60'ını oluşturması bekleniyor. Bu, Çin'in on yılın sonunda toplam küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin neredeyse yarısına ev sahipliği yapacağı anlamına geliyor, ki bu oran 2010’da üçte bir seviyesindeydi.
Teknolojiler açısından, güneş fotovoltaik üretiminin 2030'a kadar küresel yenilenebilir kapasite büyümesinin yüzde 80’lik büyük bir kısmını oluşturması bekleniyor. Bunun, yeni büyük güneş enerjisi santrallerinin inşasının yanı sıra, şirketler ve haneler tarafından yapılan çatı güneş enerjisi kurulumlarındaki artıştan kaynaklandığına dikkat çekiliyor.
Raporda, rüzgar sektörünün de toparlanmaya hazırlandığı ve genişleme oranının 2024 ile 2030 arasında, önceki döneme kıyasla iki katına çıkacağı vurgulanıyor.
Bu eğilimler sonucunda, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 80'ini oluşturan yaklaşık 70 ülkenin, 2030 yılına kadar mevcut yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmaya veya bu hedefleri aşmaya hazır olduğu belirtiliyor.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol, "Yenilenebilir enerji, hükümetlerin koyabileceği hedeflerden daha hızlı büyüyor. Bu, sadece emisyonları azaltma veya enerji güvenliğini artırma çabalarından değil, aynı zamanda yenilenebilir enerjinin, bugün dünyadaki neredeyse tüm ülkelerde yeni enerji santralleri eklemek için en ucuz seçenek olmasından kaynaklanıyor" dedi.
Birol ayrıca şunları ekledi: "Bu rapor, özellikle güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının büyümesinin, bu on yılda dünya genelindeki elektrik sistemlerini dönüştüreceğini gösteriyor. Dünya, 2030'a kadar 5.500 gigawatt'tan fazla yenilenebilir enerji kapasitesi eklemeye hazır; bu miktar, Çin, Avrupa Birliği, Hindistan ve ABD'nin toplam mevcut enerji kapasitesine eşit. 2030'a kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel elektrik talebinin yarısını karşılaması bekleniyor."