Elektriğe zam geldi: Enflasyonu nasıl etkileyecek?

PAYLAŞ
  • Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu elektriğe yüzde 20 ile yüzde 38 arasında değişen oranlarda zam yaptı.
  • 100 kilowatt tüketim yapan bir hanenin tüketim bedeli yüzde 38 artarak 207,33 liraya yükseldi.
  • Ekonomistler, mesken tarifesine yapılan zammın TÜFE'ye doğrudan etkisinin 67 baz puan olacağını belirtti.
Elektriğe zam geldi: Enflasyonu nasıl etkileyecek?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu elektriğe zam geldiğini duyurdu.

1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak zamlar şu şekilde sıralandı;

  • Konutta yüzde 38
  • Tarımsal faaliyetler yüzde 30
  • Kamu ve özel sektör (düşük kademe) yüzde 38
  • Kamu ve özel sektör (yüksek kademe) yüzde 20

Bu artışla beraber 100 kWh elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutar 207,23 TL oldu.

EPDK nihai elektrik perakende satış fiyatlarındaki zammın enerji üretim maliyetlerindeki yaşanan artış nedeniyle yapıldığını belirtti.

Elektrik faturası ne kadar gelecek?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de bir ailenin yıllık ortalama enerji tüketimi yaklaşık 5 bin kilovatsaat. EPDK'nın aktarımına göre 100 kWh 207,23 liradan ücretlendirilecek. Böylece bir ailenin yıllık ortalama enerji tüketiminin maliyeti 10 bin 361 lira 50 kuruş. Bu miktar 12 aya bölündüğünde bir ailenin aylık ortalama elektrik tüketim maliyeti 863 lira 85 kuruş oluyor.

CNBC-e'nin EPDK'dan edindiği bilgiye göre 100 kWh'nin 207,23 liralık ücretine vergiler ve dağıtım ücretleri dahil edildi.

Zammın enflasyona etkisi ne kadar olacak?

Ekonomistlere göre zam enflasyona sınırlı etki edecek. Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu üç ekonomist hesaplamalarına göre zammın TÜFE'ye toplam etkisini 67 baz puan olacak. Etkinin 53 baz puanı temmuz ayında TÜFE'ye yansıyacak.

Elektrik fiyat tarifesine 2022 Eylül'den bu yana ilk defa belirgin artış yapılırken ekonomistler doğrudan etkilerin yanı sıra zammın TÜFE'ye dolaylı etkilerinin olacağını, dolaylı etkinin yıl sonuna kadar 40-50 baz puan olabileceğini belirttiler.

TÜFE'de elektriğin ağırlığı 2024'te yüzde 1,76 seviyesinde bulunuyor. EPDK açıklamalarına göre ticarethane ve sanayi tarifesinde artış yapılmadı. Sanayinin büyük bölümü ve ticarethanelerin bir kısmı satın aldığı elektriği tarife fiyatlarından değil serbest piyasa fiyatlarına endeksli anlaşmalarla alıyor.