WFP Türkiye Direktörü: Türkiye bu yıl küresel gıda tedariğinin yüzde 10'unu karşılayacak

Alara Akgün
PAYLAŞ
  • "Türkiye bu yıl Dünya Gıda Programı küresel tedariğinin yüzde 10'unu karşılayacak." bu sözlerin sahibi BM Dünya Gıda Programı Türkiye Temsilcisi ve Direktörü Stephen Cahill, Türkiye'de stratejik gıda stokları kurmak istediklerini belirtti.
  • CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Türkiye temsilcisi gıda fiyatlarının stebilzasyonu için Karadeniz''de güvenlik sağlanması gerektiğini paylaştı.
  • Orta Doğu'da yaşanan jeopolitik krize ilişkin ise hazır olduklarını paylaşan Cahill, hükümetleri gıda fiyatlarını stabil tutmaya ikna edilmesi gerektiğine işaret etti.
WFP Türkiye Direktörü: Türkiye bu yıl küresel gıda tedariğinin yüzde 10'unu karşılayacak

Acil durumlarda öne çıkan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın Türkiye Temsilcisi ve Direktörü Stephen Cahill, artan jeopolitik tansiyon ile küresel enflasyonun gıda erişim davranışlarına yansımasını CNBC-e’ye değerlendirdi.

Türkiye'de stratejik gıda stokları kurmak istediklerini bilgisini paylaşan WFP Türkiye Temsilcisi, özellikle Türkiye’de bulunan 4 ile 6 milyon arasında bulunan çiftçilere yardım etme amacı taşıdıklarını belirtti.

"Türkiye 2024 yılında Dünya Gıda Programı küresel tedariğinin yüzde 10'unu karşılayabilir"

Türkiye’nin 2024 yılında Dünya Gıda Programı küresel tedariğinin yüzde 10’unu sağlamasını beklediklerini paylaşan Cahill, bu oranın dünyanın herhangi bir ülkesinden daha büyük olacağının altını çizdi. Programın acil durumlara daha hızlı cevap verebilmesi için ise Türkiye’de stratejik gida stokları kurmayı istedikleri bilgisini paylaştı.

"Gıda fiyatlarının stabilizasyonu için Karadeniz'deki gıda güvenliği sağlanmalı"

Dünya çapındaki artan gıda fiyatlarının yardım ulaştırılacak insan sayısını etkilediğinin altını çizen Cahill “Jeopolitik açıdan dünyadaki tahılın en az yüzde 30-35’i güvenli olmalı.” mesajını verdi. Dünyadaki gıda fiyatlarının stabilizasyonu için malların Karadeniz'e giriş çıkışının güvenliğini sağlanmazsa dünyada yoksullaşma yaşanacağı riskine de işaret etti.

"Son iki yılda Türkiye’de 500 milyon dolar harcadık"

Türkiye’nin coğrafi konumunun avantajına değinen Cahill, 2023 yılında Türkiye’de burada yaklaşık 180 milyon dolara alınan gıdaların Afganistan ve tren yoluyla İran gibi ülkelere gönderdiklerini ifade etti.

120 ülkede 24.000'den fazla personeliyle faaliyet gösteren programın 2023'te 152 milyon kişiye gıda ulaştığını ancak bu rakam yeterli olmadığını söyledi. 2012’de yaşanan Suriye krizinden beri Türkiye’de faaliyet gösterdiklerini belirten Cahill, Türkiye'den diğer ülkelere göre daha fazla satın alım yaptıklarını paylaşarak “Son iki yılda Türkiye’de 500 milyon dolar harcadık ve bu parayla birçok ülkeye yemek yardımı yaptık. Bunlar Afganistan, Yemen, Sudan gibi ülkeler ve tabi ki Gazze şeridi. Bu sebeple Türkiye, dünya çapında yapılan gıda yardımları için merkezi bir yer olmaya devam ediyor.“dedi.

"Dünya çapında bir çok acil durum için hazırlanıyoruz"

Orta Doğu’da yaşanan siyasi gerginlikler gıda krizi doğuracak mı sorusuna ise şu cevabı verdi: “Dünya çapında bir çok acil durum için hazırlanıyoruz. Özellikle Ortadoğu’dakiler için hazırlanıyoruz. Bu noktada Karadeniz’e erişimin ve gıda fiyatlarını stabilize etmenin önemine geri dönüyoruz çünkü gıda fiyatları yükseldiğinde daha çok insan yoksullaşıyor. Bu da dünya gıda programının daha çok insana ulaşması gerektiği anlamına geliyor. Asıl vermek istediğimiz mesaj daha fazla insanın yoksullaşmaması için hükümetleri gıda fiyatlarını stabil tutmaya nasıl ikna edeceğimiz üzerine oluşturuluyor.”