Petrolde 25 dolar beklentisi

PAYLAŞ
  • Uluslararası Enerji Ajansı, 2023-2035 yılları arasında enerji talebindeki büyümenin neredeyse tamamının temiz enerjiyle karşılanacağını öngörüyor.
  • Elektrikli araçların 2030 yılına kadar yeni araç satışlarında yüzde 50 paya ulaşarak günlük petrol talebini 6 milyon varil azaltması bekleniyor. Fiyatların da 25 dolara ineceği tahmin ediliyor.
  • 2040'a kadar devam edecek sıvılaştırılmış doğalgaz projelerinin arz fazlası oluşturacağı ve fiyatları düşüreceği tahmin ediliyor.
Petrolde 25 dolar beklentisi

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) yayınladığı yeni bir rapora göre, dünya temiz teknolojilerin hızla artmasıyla birlikte daha ucuz enerji dönemine giriyor. Raporda, elektrik talebindeki büyümenin büyük ölçüde temiz enerji ile karşılanacağı ve petrol ile doğalgaz fazlasının ortaya çıkacağı öngörülüyor.

Fosil yakıt talebi 2030'a kadar zirve yapacak

IEA, 2023 ile 2035 yılları arasında enerji talebindeki artışın neredeyse tamamının temiz enerji kaynaklarıyla karşılanacağını belirtiyor. Bu süreçte petrol, doğalgaz ve kömür talebinin 2030'dan önce zirve yapması bekleniyor. Ajansın tahminlerine göre, 2030 yılında petrol fiyatları varil başına 79 dolar seviyesine çıkacak. Ancak, dünya net sıfır emisyon hedefine ulaşırsa, petrol fiyatları 2050'ye kadar varil başına 25 dolara kadar gerileyebilir.

Elektrikli araçlar petrol talebini düşürecek

Raporda, elektrikli araçların yükselişi dikkat çekiyor. 2030 yılına kadar elektrikli araçların dünya genelindeki yeni araç satışlarındaki payının yüzde 50’ye ulaşacağı ve bu durumun günlük petrol talebini yaklaşık 6 milyon varil azaltacağı belirtiliyor.

Doğalgaz arz fazlası uyarısı

IEA, büyük bir sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) arz fazlasının 2040'a kadar süreceğini öngörüyor. Fiyatların düşmesi yakıt ithal eden ülkeler için rahatlama sağlarken, daha ucuz doğalgazın yeşil enerjiye geçişi yavaşlatabileceği konusunda uyarıda bulunuluyor.

Bu rapor, temiz enerjinin hem çevresel hem de ekonomik etkilerini gözler önüne sererken, fosil yakıtlardan uzaklaşmanın enerji piyasalarını nasıl şekillendireceğini de ortaya koyuyor.

Kaynak: cnbce.com