Mısır'dan buğday tüccarlarını şaşırtan ihale: 3.8 milyon ton

PAYLAŞ
  • Mısır'ın buğdayı ucuza satın alabilmesi halinde, ithalat faturasının düşmesinin ülkenin ekonomisini ayakta tutma çabalarına yardımcı olabileceği düşünülüyor.
  • Tüccarların kafası karışık: Bir yandan 270 günlük ödeme vadesi için navlun hesaplamalarını zorluğu diğer yanda ise Mısır'ın bu büyüklükte bir alımı şimdiden yapmasının olası sebepleri tartışılıyor
Mısır'dan buğday tüccarlarını şaşırtan ihale: 3.8 milyon ton
Reuters

Dünya buğday fiyatlarının son 4 yılın en düşük seviyelerine gerilemesinden faydalanmak isteyen Mısır, tüccarlara göre bugüne kadarki en büyük ihalesi olan 3,8 milyon ton buğday ithalatı için büyük bir ihale açtı. Hedef ise italat faturasını aşağıya çekebilmek.

Ülke, sadece 2024 yılında milyarlarca dolarlık finansman için krediler, Uluslararası Para Fonu kredileri ve Körfez ülkelerinin desteğine ihtiyaç duydu.

Maliye Bakanı Ahmed Kouchouk salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “(Hükümetteki) meslektaşlarım küresel piyasadaki mevcut durumda ihtiyacımız olanı satın almak için bu fırsatı değerlendiriyor” dedi ve küresel satış dalgasının tüm yansımalarının olumsuz olmadığını sözlerine ekledi.

İhale, devlet hububat alıcısı olan Emtia Tedarik Genel Kurumu'nun (GASC), bu ihalenin kapsadığı Ekim-Nisan sevkiyat dönemi yerine genellikle bir ya da iki aylık alım stratejisinde bir değişikliğe işaret ediyor.

Mısır, on milyonlarca insanına sübvanse edilmiş ekmek sağlamak için dünyanın en büyük buğday ithalatçılarından biri oldu. Sadece GASC, ekmek sübvansiyonları için yılda yaklaşık 5,5 milyon metrik ton buğday ithal ediyor.

Mısır genellikle tahıl ithalatının çoğunu Rusya'dan yapıyor. 2023 yılında buğday ithalatının yaklaşık %70'ini bu ülkeden gerçekleştirdi.

Tüccarlar şaşkın, navlun hesaplamada kafalar karışık

Tüccarlar GASC'ın önümüzdeki ihalede Rusya ve diğer Karadeniz menşeli ülkelerden alım yapmasını bekliyor.

Bir tüccar, “Bu çok garip bir ihale,” dedi. “Genellikle nakliye için bir ya da iki ay önceden teklif veririz. Altı ya da yedi ay öncesinden navlun teklifi vermek çok zor olacaktır.”

Bazı tüccarlar Mısır'ın bu hedefini gerçekleştirebileceğine şüpheyle yaklaşıyor.

Bir başka tüccar, “Tam hacmi elde edebileceklerinden şüpheliyim,” dedi ve 270 günlük ödeme süresinin itici olduğunu söyledi.

Üçüncü bir tüccar ise ticaret evlerinin işi isteyeceğini ve 270 günlük ödeme gecikmesinin bankacılık maliyetlerini fiyat tekliflerine ekleyeceklerini söyledi.

GASC, dokuz aylık talebi karşılamaya yetecek bir buğday rezervi tutmayı hedeflediğini ve Temmuz ayı rezervlerinin 6,9 ay olduğunu söyledi. Avrupalı bir tüccar “Mısır, görünen o ki depolarında ya da en azından kayıtlarında büyük miktarda stok bulundurmak istiyor. Bunun nedeni Mısır'ın mali sorunları ya da Orta Doğu'da daha büyük bir savaş tehdidi olabilir. Önceden alım yaparak kendi ayaklarına kurşun sıkabilirler, daha sonra fiyatlar düşerse pişman da olabilirler.” dedi.

Kaynak: Reuters