İsrail İran'a yönelik saldırısında enerji tesislerini vurmadı: Petrol fiyatları yüzde 6 düştü

PAYLAŞ
  • İsrail’in İran’a saldırısında enerji tesislerine zarar gelmemesi sonucu Brent ve WTI petrol fiyatları yüzde 6 düştü, bu düşüş piyasalarda beklenmedik bir rahatlama yarattı.
  • Citi analistleri, saldırının petrol arzına zarar vermemesinin fiyatlarda daha fazla düşüşe yol açabileceğini, arz kesintisi riskinin şu an düşük olduğunu vurguluyor.
  • Analistlere göre, ABD, Kanada ve diğer ülkelerdeki üretim artışı, yıl sonuna kadar arz fazlası nedeniyle petrol fiyatlarını baskı altında tutabilir.
İsrail İran'a yönelik saldırısında enerji tesislerini vurmadı: Petrol fiyatları yüzde 6 düştü

Petrol fiyatları, hafta sonu İsrail’in İran’a düzenlediği saldırının ardından İran enerji tesislerinin zarar görmemesi üzerine pazartesi günü yaklaşık yüzde 6 değer kaybetti. Citi analistleri, saldırının arzı kesintiye uğratacak bir gerginlik ihtimalini azalttığını belirtti.

Petrol fiyatları sert düşüş yaşadı

Küresel ham petrol göstergesi olan Brent’in varil fiyatı yüzde 6 düşüşle 71,1 dolara gerilerken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol fiyatları yüzde 6,13 düşerek varil başına 67,38 dolara indi. İsrail, İran’ın 1 Ekim’de kendisine karşı düzenlediği balistik füze saldırısına yanıt olarak İran’ın üç eyaletindeki askeri tesislere operasyon düzenlemişti. İran’ın haber ajansı Tasnim, saldırının dört askerin ölümüne neden olduğunu ve “sınırlı” bir hasara yol açtığını bildirdi. Shana adlı İran petrol haber ağı ise petrol endüstrisinin operasyonlarının normal seyrinde sürdüğünü duyurdu.

Arz fazlası piyasada baskı yaratıyor

Bir süredir piyasalar, İran’ın İsrail’e saldırısından sonra bir misilleme endişesi taşıyordu. Orta Doğu’daki genel tansiyon, geçen yıl İran destekli Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırısından sonra yükselmişti. ABD Enerji Bilgi İdaresi’ne göre, İran küresel petrol arzının yüzde 4’ünü karşılıyor. Citi analistleri pazartesi günü yayımladıkları bir notta, “İsrail’in son askeri harekâtı petrol arzını etkileyecek bir tırmanışa yol açmayacak gibi görünüyor” ifadelerini kullanarak Brent petrol tahminlerini önümüzdeki üç ay için varil başına 70 dolara indirdi.

Analistler fiyat baskısının süreceğini düşünüyor

Lipow Oil Associates Başkanı Andy Lipow, İsrail’in muhtemelen ABD’nin de desteğiyle ham petrol tesislerini hedef almaktan kaçındığını ve bu nedenle piyasanın yeniden arz fazlasına odaklandığını belirtti. Lipow’a göre, ABD, Kanada ve Brezilya’nın yanı sıra Arjantin ve Senegal gibi daha küçük ülkelerde de üretim artışı yaşanıyor. Lipow, “Petrol fiyatları yıl sonuna kadar baskı altında kalacak; Brent petrol fiyatlarının yakın vadede 80 dolara ulaşması zor görünüyor” dedi.

İran’ın yanıtı risk primlerini artırabilir

MST Marquee enerji analisti Saul Kavonic, İsrail’in sınırlı müdahalesinin ardından risk primlerinde birkaç dolarlık bir düşüş yaşandığını belirtti. Analist, saldırının petrol altyapısını hedef almamasının tansiyonun düşmesine dair umutları artırdığını ifade etti. Ancak Kavonic, İran’ın saldırıya karşılık verip vermeyeceğinin piyasalarda risk primlerini yeniden artırabileceğine dikkat çekti.

İran’dan orantılı yanıt sinyali

İran Cumhurbaşkanı Masoud Pezeshkian, pazar günkü kabine toplantısında İsrail’in saldırısına karşılık verileceğini belirterek, “Savaşı arzulamıyoruz ancak ülkemizi ve halkımızın haklarını savunacağız. Bu saldırıya orantılı bir yanıt vereceğiz” dedi.

Uzun vadeli ateşkes beklenmiyor

Commonwealth Bank of Australia’nın enerji analisti Vivek Dhar, İsrail ve İran’ın vekil güçleri olan Hamas ve Hizbullah arasındaki ateşkes görüşmelerine dikkat çekerek, İsrail’in düşük yoğunluklu yanıtına rağmen kalıcı bir ateşkese ulaşmanın zor olduğunu ifade etti.

Fiyat dalgalanması sürecek

Rapidan Energy kurucusu Bob McNally, İsrail ve İran arasındaki doğrudan çatışmanın devam edeceğini öngörerek, “İsrail gelecekte enerji ve nükleer hedefleri vurma konusunda kararlılık sinyali veriyor” dedi. McNally, fiyatların dalgalı kalmaya devam edeceğini ancak belirli bir aralıkta seyredeceğini belirtti.

Kaynak: cnbce.com