Meksika dalgası TL'yi vurdu

Safa Gümüş
PAYLAŞ
  • Reuters tarafından yayımlanan bir habere göre, son günlerde seçimlerin etkisi ile volatil bir seyir izleyen Meksika Pezosu gibi para birimleri, 'carry trade' yapan yatırımcıları ürküterek TL gibi gelişmekte olan para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesine yol açtı.
Meksika dalgası TL'yi vurdu

Reuters'ın haberine göre, Meksika'nın para birimi pesoda, ezici bir seçim sonucunun ardından yaşanan sert düşüş, bu hafta Macaristan ve Türkiye gibi ülkelerin döviz piyasalarını da etkiledi.

Meksika'da seçimi büyük bir üstünlükle kazanan ve ülkenin ilk kadın lideri olan Claudia Sheinbaum'un galibiyeti sonrası hızla değer kaybeden ve oldukça volatil bir görünüm sergileyen Meksika Pesosu, gelişmekte olan para birimleri üzerinden 'carry trade' yapan yatırımcıları endişelendirdi.

2 Haziran'da gerçekleşen seçimlerin ardından ilk sonuçların gelmesi ile birlikte dolar karşısında yüzde 4'ten fazla değer kazanan Meksika Pesosu, arından yüzde %3'e yakın değer kaybederek kazanımlarının neredeyse tamamını geri verdi.

Carry Trade nedir?: Düşük faiz oranlarına sahip para birimlerinden (örneğin Japon yeni veya İsviçre frangı) borç alarak, daha yüksek getiri sağlayan para birimlerine (örneğin Meksika pezosu veya Türk Lirası) yatırım yapmayı içerir. Bu strateji, dünya genelinde faiz oranlarındaki farklılıklar ve düşük piyasa oynaklığı nedeniyle yaygın olarak tercih ediliyordu.

ING'nin Küresel Piyasalar Başkanı Chris Turner, gelişen para birimlerinin volatilitesindeki genel artışın, dünya genelinde kaldıraçların azaltılmasına neden olduğunu belirtti. Turner, piyasaların Sheinbaum'un politikalarını ve ABD dolarının seyrini yakından izleyeceğini ifade etti. Turner ayrıca, "Meksika'da yerel otoritelerin halihazırda yatırımcıları olası mali kaygılar konusunda sakinleştirmeye çalıştığı görülüyor," dedi.

Peso'daki değer kaybında ticaret kaygısı öne çıktı

Meksika'daki başkanlık seçimlerinde Claudia Sheinbaum'un ezici bir farkla kazanması, piyasaların olası anayasal reformlar ve ABD ile ticari ilişkiler üzerindeki etkilerinden endişe duymasıyla birlikte pesonun değer kaybetmesine neden oldu. Aynı şekilde, Hindistan rupisi de iş dünyası dostu Başbakan Narendra Modi'nin çoğunluğunu kaybedeceğinin netleşmesiyle Salı günü değer kaybetti.

Reuters'ın aktardığı bilgilere göre, değer kaybeden Hindistan Rupisi ve Meksika Pesosu, gelişmekte olan para birimlerinde sert dalgalanmalara yol açarak Türk Lirası gibi para birimlerini de etkiledi. TJM Europe'un Üst Düzey Döviz Satış Yöneticisi Neil Jones, gelişmekte olan para birimlerindeki volatiliteden kaynaklı olarak yatırımcıların büyük oranda carry trade işlemlerinden vazgeçtiklerini belirtti.

TL'de ne olmuştu?

Uzun süredir yatay bir seyir izleyen ve değer kazanmaması için TCMB tarafından zaman zaman döviz alımı ile değer kazanması önlenen TL, salı günü normal seyrini izlediği 32,22 TL seviyelerinden 32,64 TL seviyesine kadar bir gerileme ile yüzde 1,5'e yakın değer kaybetti. Çarşamba günü de volatil seyrini koruyan dolar/TL paritesi 32,17 TL ile 32,68 TL arasındaki geniş aralıkta salınımını sürdürdü.