ABD'nin gümrük tarifeleri en çok hangi ülkeleri vuracak?
- Deutsche Bank araştırma ekibi, Trump döneminde ABD'nin gümrük duvarlarını yükseltmesinin global bazda ülke ülke nasıl bir etki yaratacağını hesapladı.
Deutsche Bank'ın FX araştırmları birimi Trump döneminde ortaya çıkması muhtemeln yeni ticaret savaşlarında hangi ülkelerin yüzde kaç etkileneceğini gösteren bir analiz ve grafik hazırladı. Buna göre global bazda olası ilave gümrük tarifelerinden doğrudan en çok etkilenecek olan ülke Çin olmayacak. Fakat ABD'nin artıracağı gümrük tarifelerinin DTÖ ve Avrupa Birliği ülkeleri nezdinde yaratacağı ikincil kararlar, Çin için bir felaket senaryosuna dönüşebilir.
Türkiye de sıralamada listenin en altlarında yer alıyor.
Deutsche Bank'ın bilgi notu şu analizi içeriyor:
"ABD ticaret politikasının küresel etkisini en iyi özetlediğini düşündüğümüz grafik aşağıda yer almaktadır.
Üç şey yaparak ABD tarifelerinden en çok hangi ülkelerin etkileneceğini gösteriyoruz.
İlk olarak, bir ülkenin ihracatı üzerindeki tarifelerin ne kadar artacağını, minimum evrensel tarife ile karşılıklı eşleşen bir ABD tarifesine dayanarak hesaplıyoruz. Bu, bir ülkenin Amerika'dan gelen ithalat için yüksek tarifeleri varsa, ABD'nin bu vergileri eşleştireceği anlamına gelir.
İkinci olarak, tarife artışını ABD ihracatının bir ülkenin ihracat sepetindeki payına göre ölçeklendiriyoruz.
Yani bir ülke için ABD ile ticaret ne kadar büyükse, etki de o kadar büyük olacaktır. Son olarak, bunu o ülkenin ihracat sepetinin GSYİH içindeki payına göre ölçeklendiriyoruz. Yani bir ekonomi ne kadar dışa açıksa ve ABD'ye bağımlılığı ne kadar büyükse, etki de o kadar büyük olacaktır.
Grafik şimdiye kadar aşina olunan bir sonucu ortaya koymaktadır: Meksika ve Vietnam gelişmekte olan ülkelerdeki en kırılgan ülkelerken, Kanada ve Avrupa gelişmiş ülkeler arasında yer almaktadır.
Ancak önemli bir uyarı var: Analizimiz diğer ülkelerin telafi edici “antidamping” tarifeleri riskini içermiyor.
Örneğin, ABD'nin Çin ithalatına karşı bir “gümrük duvarı” oluşturması durumunda Euro Bölgesi'nin Çin mallarına telafi edici gümrük vergileri uygulaması kuvvetle muhtemeldir. Bu da bir ticaret savaşının Çin üzerindeki etkisini aşağıdaki analizin ima ettiğinden çok daha büyük hale getirecektir.
Son olarak, Trump'ın geçiş ekibinde gümrük tarifelerinin yasalara ve bütçe sürecine dahil edilmesine yönelik tartışmalar olduğunu öne süren Politico'daki bu makalenin altını çizmekte fayda var. Bize göre bu, mümkün olan en olumlu dolar sonucu olacaktır.
İlk olarak, tarifeleri daha kalıcı hale getirecek ve yürütme yetkisinin kullanımına karşı yargıya başvurulmasını önleyecektir.
İkinci olarak, Çin'in DTÖ kuralları uyarınca en çok kayrılan ülke muamelesinin tamamen geri çekilmesi ihtimalini arttıracak ve bu da Çin mallarına uygulanan gümrük vergilerini yüzde 50'nin üzerine çıkaracaktır.
Son olarak ve aynı derecede önemli olarak, daha agresif mali teşvik olasılığını artıracaktır. Zira gümrük tarifelerinin bütçe sürecine dahil edilmesi, tarife gelirlerinin CBO tarafından puanlanmasını sağlayacaktır.
Bu da tarifelerin ekonomik faaliyet üzerindeki daraltıcı etkisini telafi etmek için optik olarak daha fazla mali alan yaratacaktır. Bu durum pek çok yorumcu tarafından pek olası görülmese de, seçilmiş başkan Trump'ın son birkaç aydır açık bir şekilde gümrük tarifelerinin gelir artırıcı faydaları üzerine kampanya yürüttüğünü hatırlamakta fayda var.
Önümüzdeki haftalarda tarife politikasının işlemsel mi yoksa bütçe artırıcı bir yaklaşıma mı yöneleceği takip edilmesi gereken önemli bir gelişme olacaktır. Doların görünümüne yön vermesi muhtemel tüm temel değişkenleri bu büyük tabloda yayınladık."