Sermaye piyasası araçlarında manipülatif eylemlerde bulunan 17 sanığa dava
- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Borsa İstanbul'daki bir doğagaz firmasına ilişkin manipülatif eylemlerde bulunarak 26 milyon 331 bin 631 lira kar ettikleri belirlenen 17 sanığın 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve örgüte üye olmak' ile 'Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet' iddialarından 3 ile 13 yıl arasında değişen sürelerde hapisle cezalandırılması istendi.

Borsa İstanbul'da (BIST) Pay Piyasası'ndaki bir doğalgaz firmasına ilişkin 27 Temmuz-5 Kasım 2021 arasında spekülatif paylaşımlar ve yönlendirmeler yaparak firmanın değerinde olağanüstü hareketliliğe neden olup toplamda 26 milyon 331 bin 631 lira kar elde ettikleri belirlenen organize suç örgütü üyesi 17 sanık hakkında dava açıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 'Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanlığı' ihbar eden olarak yer aldı.
Tutuklanan organize suç örgütü lideri sanık Hasan Meşe'nin sosyal medya hesabından, borsada 11 Haziran 2021'de işlem görmeye başlayan bir doğalgaz şirketine ilişkin paylaşımlar yaptığı ve pay piyasasında 27 Temmuz-8 Kasım 2021 arasında işlemler gerçekleştirdiği belirtilen iddianamede, bu işlemlerde Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet' iddialarıyla Meşe hakkında, SPK tarafından 31 Aralık 2024'te şikayette bulunulması üzerine soruşturma açıldığı kaydedildi.
İddianamede, ilgili firmanın Borsa İstanbul pay piyasasındaki payının fiyatında meydana gelen hareketlilikler üzerine 26 Ekim-5 Kasım 2021 döneminin incelendiği belirterek, sanık Meşe'nin sosyal medya hesabından ve 'Hayalleri olan uyumaz' isimli Telegram kanalından yatırımcılara tavsiyeler verdiği aktarıldı.
Yanlış ve yanıltıcı paylaşımlarla hissede hareketlilik oluşturdular
Meşe'nin elebaşılığını yaptığı örgütün sosyal medya aracılığıyla oluşturdukları gruplarda, doğalgaz firmasının pay fiyatına ilişkin yalan yanlış ve yanıltıcı paylaşımlarda bulundukları anlatılan iddianamede, bu söylemlerle hedef fiyat verdikleri veya pay fiyatının yükseleceğini vaadettikleri, bu doğrultuda sanıkların alım-satım gibi işlemlerle hissede hareketlik oluşturdukları iddia edildi.
İddianamede, diğer yatırımcılar tarafından hissedeki hareketliliğin piyasanın genel seyri görünümünde algılanarak yatırımcı sayısı ve ilgili pay piyasasındaki işlem hacminin artışına neden olduğu vurgulanarak, sanıkların inceleme döneminde birlikte 310 milyon 361 bin 55 lira hacminde 10 milyon 932 bin 414 alım, 320 milyon 991 bin 805 lira hacminde 10 milyon 275 bin 562 satım işlemi gerçekleştirdiği kaydedildi.
Sanıklar manipülatif hareketlerle 26 milyon lira kar elde etti
Sanıkların 25 Ekim 2021'den sonra nette satım yönlü pozisyon aldıkları, pay fiyatının bir önceki işlem günü olan 28 Ekim 2021'e kıyasla yüzde 38,49 oranında düşüş gösterdiği belirtilen iddianamede, 8 Kasım 2021'de ve genel pay ağırlıklı ortalama fiyatında (AOF) düşüşün meydana geldiği dile getirildi.
İddianamede, 1 Kasım-8 Kasım 2021 döneminde sanık Meşe tarafından sosyal medya üzerinden takipçilerine satış yapılmaması yönünde telkin verilmesine rağmen suç örgütünün şirketin payında satış işlemleri yaptığı, örgüt tarafından nette 153 bin 837 pay satışı gerçekleştirildiği vurgulandı.
Şirketin pay piyasasında genel inceleme döneminde, sanıkların toplam 30 milyon 828 bin 114 lira kar elde ettiklerine işaret edilen iddianamede, inceleme döneminin son 5 işlem günü pay AOF'de düşüş meydana gelmesinden dolayı dönem içi alınan paylarda değer azalışı meydana geldiği, örgütün toplamda 26 milyon 331 bin 631 lira kar elde ettiği belirtildi.
Diğer 15 sanığın 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak' ve 'Sermaye Piyasası Kanununa muhalefet' iddialarından 5'er yıldan 9'ar yıla ve 5 biner günden 10 biner güne kadar adli paraya cezalandırılması talep edilen iddianamede, 1 sanığın ise 'Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet' suçundan 3 yıldan 5 yıla kadar hapsi öngörüldü.
Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianame kapsamında sanıkların yargılanmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak.