Kontrolmatik 2024/12 finansal sonuçlarını açıkladı: Ciroda artış, kârda düşüş
- Kontrolmatik'in KAP'a yaptığı bildirimle açıkladığı finansal sonuçlara göre şirket 2023 sonu tablolarında 5.7 milyar TL olan cirosunu 2024 sonunda 9.9 milyar TL'ye çıkardı. Hasılattaki yüzde 74 artışa karşılık net dönem karı 622 milyon TL'den 274 milyon TL'ye geriledi.

Kontrolmatik 2024 sonu finansal sonuçlarını açıkladı. Ciroda artışa karşılık karlılıktaki düşüş dikkat çekti. KONTR tarafından yapılan finansal tablo açıklamalarına göre 2023/12 döneminde 5 milyar 725 milyon 836 bin 69 TL olan hasılat, 2024/12 döneminde 9 milyar 907 milyon 829 bin 244 TL'ye yükseldi. Şirketin net dönem karındaki ana ortaklık payı 621 milyon TL'den 274 milyon TL'ye geriledi.
Kontrolmatik tarafından yayımlanan finansal sonuç bülteninde şirketin 2024’te güçlü satış performansını sürdürerek, beklentilerin üzerinde bir büyüme gösterdiğine dikkat çekilirken son dört yılda 10 kat büyüyerek 281 milyon dolar ciro ile kapattığı belirtildi.
Kontrolmatik'in “CFE Media and Technology” tarafından dünya çapında 22. en büyük sistem entegratörü olarak sıralandığı belirtilen bültende yüksek finansman giderlerinin ise net dönem karını baskılamaya devam ettiği ifade edildi.
Kur ve enflasyondaki seyrin maliyet ve giderler üzerinde olumsuz etkisinin devam ettiğini açıklayan şirket, enflasyon düzeltmesinin amortisman tutarını etkilemesi ile FAVÖK ve FAVÖK Marjı'nın olumsuz etkilendiğine dikkat çekti.
Şirket finansal sonuç bülteninde şu ifadelere yer verdi:
Satış Geliri Performansı:
(+) 2024 yıl sonunda, 281m USD konsolide satış geliri elde edilerek, önceki yılın konsolide cirosuna kıyasla USD bazında %73’lük etkileyici bir büyüme performansı ortaya konmuştur. Hasılat, hedeflenen seviyenin (251m USD) %12 üzerinde gerçekleşmiştir. Bu güçlü ivme, operasyonel mükemmeliyet, etkin proje yönetimi ve stratejik pazar genişlemeleriyle desteklenmiştir.
(+) Kontrolmatik, elektrifikasyon, otomasyon ve dijitalizasyon alanındaki büyüme ivmesini kesintisiz
sürdürerek, sektördeki konumunu daha da güçlendirmiştir.
(+) 2024 yılı itibarıyla şirket, ana iş kolu ve bağlı ortaklıklarının artan ciro katkısıyla, daha dengeli ve çeşitli bir üretim yapısına geçiş sürecini istikrarlı bir şekilde sürdürmektedir. Bağlı ortaklıkların konsolide gelir içindeki payının yükselmesi, ürün portföyünün genişlemesini ve yatay entegrasyon kabiliyetinin artmasını sağlamaktadır. Bu stratejik dönüşüm aynı zamanda grubun ekonomik dalgalanmalara karşı dayanıklılığını artırarak uzun vadeli büyümesini destekleyecektir.
Yeni Siparişler / Satışlar:
(+) Mevcutta sadece Kontrolmatik bünyesinde (sistem entegrasyonu işlerimiz) 450m USD tutarında
sözleşme yürütülmekte olup bunun yaklaşık 143m USD’lik kısmı 2024 yılında faturalandırılmıştır. Eş
zamanlı olarak yeni alınan projelerle sipariş stoğu güçlenerek büyümektedir. Güçlü sipariş birikimi,
sürdürülebilir büyüme ivmesini desteklerken, şirketimizin finansal görünümünü güçlendirerek geleceğe
yönelik stratejik hedeflerini güvenle hayata geçirmesine olanak tanımaktadır.
(+) Bağlı ortaklığımız Pomega, Fortis Enerji ile 62 MW ve yurtiçindeki bir müşteriyle 32 MW kapasiteli enerji depolama sistemi (BESS) kurulumu için toplam 26,9m USD tutarında satış sözleşmesi imzalamıştır. 2024 yılı itibarıyla Pomega ciroya katkı sağlamış olup, son dönemde aldığı iki projeyle 2025 için güçlü büyüme sinyalleri vermektedir. Mevzuatta gelir modelinin netleşmesi ve finansa erişimin kolaylaşmasıyla Türkiye’deki enerji depolama pazarının 2025 itibarıyla hızlı büyümesini bekliyoruz.
(+) İştiraklerimizden Emek, TEİAŞ’la 188m TL tutarında sözleşme imzalamıştır. 2024 yılında toplam ciro
içerisinde ihracat payı %60 seviyesine ulaşmıştır. Köklü üretim tecrübesiyle 2025 yılında konsolide ciroya
katkısının artması beklenmektedir.
(+) İştiraklerimizden McFly, yatırım sürecinde olmasına rağmen Yayla Gıda ile 1,9m USD robotik
otomasyon sözleşmesi imzalayarak 2025 için güçlü bir büyüme hedeflemektedir.
FAVÖK ve Operasyonel Verimlilik:
(-) Şirket, maliyetleri daha verimli ve etkili yönetmeye devam ederken, yatırımı devam eden bağlı
ortaklıkların giderlerinin doğrudan gelir tablosuna yansıması, faaliyet kârlılığını olumsuz etkilemektedir.
(-) Bağlı ortaklıkların eş zamanlı büyümesi, konsolide FAVÖK, operasyon kârı ve net kâr üzerinde geçici bir baskı oluşturmuştur. Yeni projelerin finansal tablolara gelir olarak yansımadan önce ilgili operasyonel
giderlerin doğrudan kaydedilmesi, bu baskıyı artırmıştır. Ancak, bağlı ortaklıkların ciro gelişimlerine paralel kârlılık oranlarında kademeli bir iyileşme beklenmektedir.
(-) İhracatçı şirketler, döviz kuru baskısının etkisini hissetmeye devam etmekte olup, bu etkinin 2025
yılında da sürmesi beklenmektedir. Bu doğrultuda, maliyeti Türk Lirası olarak gerçekleşen personel ve
genel yönetim giderlerinde verimliliğin artırılması temel öncelik olarak belirlenmiştir.
Yatırımlar / İşletme Sermayesi / Finansal Borçlar:
(+) Toplam varlık büyüklüğümüz, 2023 yıl sonuna kıyasla %53 oranında artarak, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 383m USD seviyesine ulaşmıştır.
(+) 2021-2024 yılları arasında 383m USD tutarında yüksek teknoloji yatırımı gerçekleştiren şirketimiz, 2025 ve sonrasında, gerçekleştirilen yatırımların operasyonel verimliliğe ve gelir yaratımına odaklanacaktır. Bu doğrultuda, yatırım geri dönüşlerinin hızlanması ve güçlü bir serbest nakit akışı yaratılması öncelikli stratejik hedefler arasında yer almaktadır.
(+) Şirketimizin halka arzdan bu yana yürütmekte olduğu yatırımlar büyük ölçüde uzun vadeli proje
finansmanı ile gerçekleştirilmiş olup, yatırımların gelir tablosuna yansıması kademeli olarak gerçekleşmektedir. Yatırımların ramp-up periyodu boyunca oluşan geçici finansal baskı 2025 ve 2026 yıllarında iştiraklerimizin gelir üretme kapasitesinin artışına paralel azalacaktır.
(+) Bilançodaki yüksek TL kredi oranı, artan faiz maliyetleriyle birlikte finansal yükü artırarak sürdürülebilir borçlanma dinamiklerinizorlaştırmaktadır. Şirketimizin yatırım sürecinde dengelenme aşamasına geçişiyle birlikte, yatırım kredilerindeki azalma, büyüme kaynaklı işletme sermayesi ihtiyacının artmasıyla dengelenerek finansman talebinin işletme kredilerine yönelmesine yol açacaktır. Bu doğrultuda,şirketimiz finansman stratejisini daha sağlam ve dirençli bir yapıya kavuşturmak amacıyla kredi para birimi ve vade optimizasyonu üzerinde kapsamlı çalışmalar yürütmekte olup, uluslararası finansman alternatiflerini değerlendirerek sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek yapısal dönüşümlere yönelik hazırlıklarını sürdürmektedir.
Gelecek Beklentileri:
(+) 2025 yılında da ana faaliyet alanımız olan elektrifikasyon ve otomasyon sektöründe, yüksek katma
değerli projeler geliştirilmeye devam edilecektir. Girilecek ihalelerde ve potansiyel işfırsatlarında seçici bir yaklaşım benimsenerek, yüksek kârlılık potansiyeline sahip bölgeler ve projeler önceliklendirilecektir. Bu kapsamda, operasyonel verimlilik ve proje getirilerini maksimize edecek stratejik yatırımlara odaklanılacaktır.
(+) Elektrik şebekelerine ve enerji üretimine yönelik yatırımlar tüm dünyada artmaktadır. Pazar potansiyeli, yetkinliklerimiz ve karlılık beklentilerimize uygun olan pazarlara yönelik yoğun çalışmalarımız devam etmektedir:
• Avrupa: Şebeke yatırımlarının 2030 yılına kadar 500 milyar EUR ulaşacağı tahmin ediliyor. Aralık
2024’te 19m EUR değerinde Almanya’da iki sözleşme imzalanmıştır.
• ABD ve Güney Amerika: 2030’a kadar yıllık 500-600 milyar USD civarında enerjinin dönüşümüne
yatırım beklenmektedir. Amerika kıtasında tüm iştiraklere yönelik toplam 500m USD büyüklüğünde
proje aktif olarak takip edilmektedir.
• Suudi Arabistan: Vision 2030, Saudi Green Initiative (SGI), Neom city gibi inisiyatiflerle enerjinin
dönüşümüne önemli ölçüde yatırımlar yapacağı bekleniyor. İmzalanan 6.3m USD’lik proje son
müşteriye başarılı şekilde teslim edilmiştir. Takip edilen yeni projeler mevcuttur.
• Ukrayna ve Suriye’nin yeniden inşası: Elektrik şebekesini yeniden inşası için gerekli yatırım
büyüklüğünün 2030 yılına kadar 30-45 milyar USD mertebesinde olacağı öngörülmektedir. Pomega
bu bölgelerle ticarete başlamıştır; grup şirketleriyle birlikte verilen tekliflerin toplam büyüklüğü
150m USD mertebesindedir.
(+) 2016 yılından bu yana sürdürdüğü yüksek teknoloji geliştirmeye yönelik Ar-Ge yatırımlarımızın
sonucunda 6’sı tescillenmiş olmak üzere toplam 66 buluş patentleme sürecinde olup, bir teknoloji firması olarak Ar-Ge yatırımları önümüzdeki dönemde de stratejik önceliklerimizden birisi olmaya devam edecektir.
(+) Tahsilat yönetiminde öncelik, finansal güvenliği yüksek projelere odaklanarak, tahsilat risklerini
minimize etmeye yönelik olacaktır. Bu kapsamda, Dünya Bankası, KfW, EBRD gibi uluslararası finans
kuruluşları tarafından desteklenen projelere öncelik verilerek, güçlü teminat yapısına sahip ve uzun vadeli ödeme garantileri içeren projelere katılım sağlanacaktır. Mevcut sözleşme stoğunun %86’sı bu tip ödeme güvencesi olan projelerden oluşmaktadır.
(+) 2025 yılında batarya sektörüne yönelik yeni düzenlemelerin yürürlüğe girmesi beklenirken, sektördeki düzenleyici çerçevenin netleşmesiyle birlikte piyasa dinamiklerinde önemli değişimler öngörülmektedir.
Aynı zamanda, yüksek faiz ortamında beklenen kademeli yumuşama, yerel piyasalarda yatırım iştahını
artırarak sektörde hareketlilik yaratacaktır. Şirketimiz, bu makroekonomik değişimlere proaktif bir
yaklaşımla adapte olarak, regülasyonlara uyumlu ve sürdürülebilir büyümeyi destekleyen stratejiler
geliştirmeye devam edecektir.
Kontrolmatik yatırımcı sunumunda ise 2025 satış geliri beklentisini 450 - 550 milyon dolar olarak açıkladı.