Japonya Nikkei endeksi yüzde 10 artışla kapandı: Diğer Asya piyasaları da yükseldi

PAYLAŞ
  • Nikkei 225 endeksi, 1987 Kara Pazartesi çöküşünden bu yana en büyük kaybını yaşadıktan sonra yüzde 10 artışla kapandı. Topix endeksi de seans zirvelerinde yüzde 10’un üzerinde kazanç sağladı.
  • Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 3’ün üzerine çıkarken, küçük ölçekli Kosdaq yüzde 5’in üzerinde arttı. Çin anakarasının CSI 300 endeksi yatay seyrederken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 0,9 artış kaydetti. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,4 yükseldi.
Japonya Nikkei endeksi yüzde 10 artışla kapandı: Diğer Asya piyasaları da yükseldi

Japonya borsası, Pazartesi günkü büyük düşüşün ardından Salı günü keskin bir şekilde toparlandı. Nikkei 225 ve Topix endeksleri, önceki seansta yüzde 12'nin üzerinde değer kaybettikten sonra yüzde yüzde 10 yükselerek kapandı. Diğer Asya-Pasifik piyasaları da benzer şekilde artış gösterdi. Yükseliş seans açılışında yüzde 12'ye dayanmıştı.

Nikkei 225 ve Topix endekslerinde büyük artış

Nikkei 225 endeksi, 1987 Kara Pazartesi çöküşünden bu yana en büyük kaybını yaşadıktan sonra yüzde 10 yükseldi. Endels 34675,46 puandan kapandı. Topix endeksi de seans zirvelerinde yüzde 10’un üzerinde kazanç sağladı. Japonya Merkez Bankası'nın 30 Temmuz’da faiz oranlarını 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıkarması, yenin yedi ayın en yüksek seviyesine ulaşmasına ve hisseler üzerinde baskı oluşturmasına neden oldu.

Küresel piyasalarda ABD resesyonu korkusu

Küresel piyasalar, beklenenden daha zayıf gelen istihdam raporuyla ABD resesyonu korkularıyla sarsıldı. Japonya'nın büyük ticaret şirketleri yüzde 6’nın üzerinde toparlanma gösterdi. Mitsui yüzde 9’un üzerinde artarken, Softbank Group Corp yüzde 8’den fazla değer kazandı. Japon otomobil üreticileri ve yarı iletken tedarikçileri de kazanç sağladı; Honda yüzde 13, Renesas Electronics ise yüzde 17 oranında yükseldi. Yen yüzde 0,83 değer kaybederek ABD doları karşısında 145,37 seviyesinde işlem gördü.

Diğer Asya piyasalarında durum

Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 3’ün üzerine çıkarken, küçük ölçekli Kosdaq yüzde 5’in üzerinde arttı. Güney Kore piyasaları, Pazartesi günü yüzde 8 düşüş yaşadıktan sonra devre kesicilerin tetiklenmesiyle geçici olarak durdurulmuştu. Güney Kore’nin önde gelen şirketlerinden Samsung Electronics yüzde 2,1 artış gösterirken, çip üreticisi SK Hynix yüzde 4,5 yükseldi. Çin anakarasının CSI 300 endeksi yatay seyrederken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 0,9 artış kaydetti. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,4 yükseldi.

Petrol fiyatlarında artış

Petrol fiyatları da yükseliş gösterdi. Brent petrol yüzde 1,65 artışla varil başına 77,56 dolardan işlem görürken, ABD Batı Teksas Orta Kalite (WTI) ham petrolü yüzde 1,86 artarak varil başına 74,30 dolardan işlem gördü.

Japonya ekonomisinde gelişmeler

Japonya’nın Haziran ayı hane halkı harcamaları, yıllık bazda beklenenden daha büyük bir düşüş göstererek reel olarak yüzde 1,4 azaldı. Ortalama hane geliri ise bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 3,1 arttı. Japonya’da reel ücretler, Haziran ayında yüzde 1,1 artarak 26 ay sonra ilk kez yükseldi. Bu güçlü ücret artışı, Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını sıkılaştırması için daha fazla alan sunuyor.

Avustralya Merkez Bankası kararları

Avustralya Merkez Bankası (RBA), Salı günü beklentilere uygun olarak nakit oranını yüzde 4,35’te sabit tuttu. Banka, enflasyonun 11 çeyrektir hedef aralığının ortasının üzerinde kaldığını ve Avustralya’nın ekonomik görünümünün belirsiz olduğunu belirtti. RBA, Aralık ayında sona erecek yıl için GSYH büyüme tahminini yüzde 1,6’dan yüzde 1,7’ye revize ederken, TÜFE’nin yıl sonunda yüzde 3,8 yerine yüzde 3,0 olacağını öngördü.

ABD piyasalarında kötü performans

ABD’de, 30 hisse senedinden oluşan Dow ve S&P 500 endeksleri, Eylül 2022’den bu yana en kötü seanslarını kaydetti. Dow, 1.033,99 puan düşerek yüzde 2,6 oranında değer kaybederken, S&P 500 yüzde 3 oranında geriledi. Nasdaq Composite ise yüzde 3,43 düşüşle kapanış zirvesinin yüzde 15 altında kaldı.

Kaynak: cnbce.com