Galatawind/Burak Kuyan: Enflasyon muhasebesi borçsuz ve net nakitteki şirketleri negatif etkiledi
- Galatawind CEO'su enflasyon muhasebesinin şirket finansallarına etkisini değerlendirirken diğer yandan da hisse senetlerinde bir geri alım planları olmadığını da söyledi.
Galatawind CEO'su Burak Kuyan, Galatawind açısından başarılı bir senene geçirdiklerini söyledi.
"Bu sene rüzgar üretimi olarak geçen seneye göre daha iyi bir üretimimiz var. Elektrik fiyatlarında daha düşük bir seyir var. Mma performans olarak Galatawind oldukça başarılı bir sene geçiriyor." diyen Kuyan, karlılıkta yaşanan düşüşle ilgili ise enflasyon muhasebesi uygulamasını gerekçe gösterdi. Kuyan, "Türkiye uzun yıllardır enflasyon muhasebesi uygulamıyordu. Son dokuz aydır enflasyon muhasebesi kullanmak zorunda kaldık. Bu bizim için de yani yöneticiler açısından da kolay değil. Çünkü şirketin takibi açısından rakamların şimdi benle enflasyon muhasebesi ve enflasyon muhasebesiz noktasında enflasyon muhasebesiz noktasında tüm rakamları böyle ezbere konuşabilirken bir anda enflasyon muhasebesiyle dünyanız değişiyor. Bizim gibi borcu olmayan net nakit pozisyonunda olan şirketlerde enflasyon muhasebesinin etkisi bize daha kötü oldu.
O sebeple biz geçen seneye göre düşük bir karlılık açıkladık. Amma velakin bu enflasyon muhasebesiz bilançolarımıza, gelir tablolarımıza baktığınızda geçen seneye göre önemli miktarda bir artış söz konusu. O yüzden ben o noktadan baktığımda mutluyum. Enflasyon muhasebesinde o yılın sadece değerlerini alıyorsunuz. Geçmişten gelen borçlarınızı, her kalemi yıllara ayrı olarak katkılayarak getiriyorsunuz.
Onun temel farklılıkları var. O temel farklılıklar sebebiyle biz geçen seneye göre enflasyon muhasebesinde düşük gözüküyoruz ama enflasyonsuz muhasebe diyeyim. Orada da yukarıdayız." dedi.
Enerji fiyatlarına gelen zamlarla ilgili ise "Şunu çok iyi araştırmamız gerekiyor. Elektrik fiyatlarına tarifelere gelen zam elektrik santrallerinin kazanacağı parayı doğrudan etkilemez.
Bu tarifelere gelen bir zamdır. Elektrik piyasada, serbest piyasada belirlenen fiyatlarla belli oluyor. Arz, talep, döviz, doğalgazın durumu, doğalgaz zammı gibi konular. Doğalgaz zammı derseniz doğalgazın zammının elektrik fiyatları üzerine etkisi vardır.
Ama elektrik fiyat tarifelerine yapılan zammın piyasada oluşan elektrik fiyatlarında bir etkisi yoktur. O Dağıtım şirketleri, perakende şirketleri belki bir marjları biraz daha genişleyebilir ama üretim şirketi olarak bizim açımızdan değişen bir şey yok. Biz sadece gün öncesi piyasada sattığımız elektriğin fiyatıyla devam ediyoruz hayatımıza." ifadelerinde bulundu.
Kuyan sözlerinde şöyle devam etti:
"Biz hem kısa, hem orta, hem uzun vadeli planlar kurduk Galatawind açısından. Biz bu planları sadece bugün itibariyle kurmuyoruz.
Biz bu planları onar senelik, beşer senelik planlar doğrultusunda yapıyoru. Yaptığımız halka arz da bu strateji ve planlama doğrultusunda hareket etti. Şirketin yurt dışına açılması da bir planlama doğrultusunda hareket etti. Ve kapasite artışları da bunların parçası. Bu sene çok önemli bir nokta söyleyeceğim size. Biz Galatawind olarak dediğim gibi borçsuz bir şirketiz.
Bu çok büyük bir güç. Türkiye enerji sektöründe borçsuz şirket bulmak çok kolay değildir. Ama biz bu konuda oldukça başarılı bir şirketiz. Elimizde dünyanın önde gelen kurumlarından EBRD ve Proparco ile imzalanmış 70 milyon dolarlık kredi anlaşmamız var. Ama daha biz bunlardan çekiliş yapmadık.
Çünkü biz şu ana kadar faizlerin yüksek olması, soffer oranlarının yüksek olması sebebiyle orada biraz durduk. Orada kendi özkaynaklarımızla, iki yılda biz yaklaşık yetmiş milyon dolara yakın özkaynakla yatırım gerçekleştirdik. Burada 44 megavatlık Taşpınar hibrit, faz 1 ve faz 2 olmak üzere ilk etapta bu sene faz 1'in kabulünü yaptık. Şimdi yıl sonunda faz 2'nin, kabulünü yapacağız. Bir de Mersin'de 39 megavatlık kapasite artışımız var.
Onun faaliyetleri devam ediyor. Onu da yıl sonra yetiştirmeye çalışıyoruz. Yıl sonunda kuvvetle muhtemel bitirmeye çalışıyoruz. Ama şunu söylemem lazım. Şimdi bazen ikilemler yaşarsınız rüzgar işlerinde niye şimdi rüzgar essin çok güzel bir şey ama yatırım yaparken rüzgar esmesi iyi bir şey mi; o tribünleri dikemezsiniz.
Aynı zamanda böyle bir ikilemdesinizdir. Yani çünkü rüzgar çok geçtiği zaman o getirdiğiniz tribünü dikemezsiniz yukarı çünkü yasak. Çünkü tehlikesi var. O yüzden böyle ben altmış gün rüzgarın dinmesini beklediğim yatırımlarda günler olmuştur. Burada dediğim gibi yatırımlarda böyle 5 günlük, 10 günlük 1 aylık gecikmeler olabiliyor.
Ama temel niyetimizi, hedefimiz, işlerimizi bu sene sonunda Galatawind'i 360 megavat kapasiteye ulaştıracak çalışmalarımızı nihayetlendirmek üzereyiz. Yani bir noktaya getirdik büyük bir merhalesini aştık. Bundan sonrasında az bir işimiz kaldı ama dediğim gibi burada izinler, hava koşulları, ben yıl sonu diyorum belki bir ay gecikebilir, bir ay erkene gelebilir gibi gibi faktörler var ortada.
Galatawind önemli bir şirket haline geliyor. Sadece Türkiye'de değil yurt dışında. Vizyonumuz sadece Türkiye değil. Global bir şirket haline getirmek Galatawind'di. Bizim üç tane santralimizde YEKDEM tarifesindeyiz.
Taşpınar, 2020 yılında devreye aldığımız... Çorum GES güneş santralimiz ve Erzurum güneş santralimizde TEKDEM'ler devam ediyor. Yıllara göre YEKDEM süreleri bitecek ve artık piyasaya girecekler. Şah ve Mersin santrallerimizin YEKDEM'leri bitti. Onlar şu an piyasada işlem görüyorlar. Yeni yatırımların üçüncü çeyrekte etkisi olmayacak. Elektrik sektörünün iki tane temel kriteri vardır.
Bir üretim. İki elektrik fiyatı. Şimdi dediğim gibi üretimde doğaya bağlıyım. Elektrik fiyatında da koşullara bağlıyız. Ama beklentilerimiz iyi mi? Biz kendimizi hep daha fazla daha inançlı daha dirençli daha fazla inanarak yapmaya çalışıyoruz. Ve hep iyi geldi sonuçlarımız. Her sene katlayarak, üstüne koyarak bunlar da hem kapasite artışları hem santrallerimizin Türkiye'nin en iyi santrallerinden olması yani gerçekten biz kapasite faktörleri olarak Türkiye'nin en iyi santrallerine sahip bir şirketiz. Onun avantajını çok ciddi yaşıyoruz. O yüzden de biz her dönemde katbekat arttırarak sonuçlarımızı gerçekleştiriyoruz.
Üç yüz megavat'lık iki tane anlaşma imzaladık biz yurtdışında, proje geliştirme kapsamında. Onun faaliyetleri devam ediyor. Orada süreçlerde tabii takılmalar, sıkıntılar yaşanabiliyor ama orada çabamızdan ve hedefimizden bir değişimimiz yok. Biz Galatawind'i global bir oyuncu haline getireceğiz.
Önemli bir oyuncu haline getireceğiz. Bugün Türkiye'de önemli bir oyuncuyuz. Biz sadece burada değil Avrupa'da da, yurt dışında da önemli bir oyuncu olmak istiyoruz.
Bizim yatırımcımıza, sermayedarlarımıza, doğaya, çevreye, insanlığa bir borcumuz var. Bir görevimiz var onlara karşı sürdürmemiz gereken. Bunun belirli kriterleri finansal, belirli kriterleri iklim, belirli kriterleri çevreye saygı, insana saygı gibi bir sürü faktörü göz önünde bulunarak biz yatırım kararları veriyoruz. Sadece tek kritere bakarak yatırım kararı vermiyoruz. Yatırım kararı sadece tek kritere bağlı olsaydı biz bugün çok hızlı büyürdük.
Yani orada da neyi tehlikeye atabilirdik? Şirketin biraz evvel övündüğüm, güvendiğim çok güçlü bir bilanço yapısını bozabilirdik. Bunu bozmak istemiyoruz. Yani bakın en kolay şey bir projeyi satın almak. Yani bir bedeli vardır gidersiniz onu satın alabilirsiniz ama biz böyle iş yapmıyoruz.
Galatawind'de hisse geri alımı olacak mı
Ben şirketimin sonuna kadar güveniyorum. Yani geri alım programı bana çok böyle şirketin geri alımını zaten altı ay sonra satmak zorundasınız Yani kurallar gereği satmak zorundasınız. Niye alayım? Yani hani bana mantığıma gelmiyor.
Burak olarak alırım. Ama şirket olarak bunu almak çok doğru bir strateji olarak gelmiyor bana. Benim belki sermayedarım alır. Ama zaten yani dediğim gibi Galatawind geri alıma ihtiyaç duyacak bir hisse senedi değil. Galatawind oldukça başarılı giden, önü çok açık, geleceği çok açık bir şirket.
O yüzden ben yatırımcılarımla bize yatırımlarımıza hep şunu söylüyorum. Kısa vadede değil uzun vadede. Galatawind uzun vadede çok değerli bir şirket. O yüzden yani oturur değerlendiririz ama bugüne baktığımda bugün geri alım gibi bir programımız yok.
Elimizde karbon stokları var. Ama ben fiyat olarak bugün oluşan fiyatların doğru değeri yansıdığını düşünmüyorum.
O yüzden doğru değeri bulana kadar da o karbon sertifikalarını satmak istemiyorum. Çünkü çok inandığım bir sektör. Bunu ben 5 sene evvel de söylüyordum 0.10 sent gitti o zamanlar fiyatları. Biz o zaman da satmamıştık.
6 dolara sattık. Şu an bekliyoruz, bekliyoruz. Elimizde stokumuz var. Bekliyoruz.
Doğru zamanı, doğru anı, doğru fiyatı bekliyoruz."