ABD'nin ardından Asya - Pasifik borsaları sert düştü: Nikkei ve Tai yüzde 3'ün üzerinde geriledi
- Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yüzde 3,19 düşerek Asya'daki en büyük kaybı yaşadı. Yarı iletken hisseleri bu düşüşte başı çekti.
- Güney Kore'nin Kospi endeksi yüzde 2,17, Tayvan Ağırlıklı Endeksi ise yüzde 3,49 değer kaybetti. Yarı iletken hisseleri her iki ülkede de büyük darbe aldı.
- ABD teknoloji hisselerindeki sert satışlar, Nvidia tedarikçilerini etkiledi ve Asya'da teknoloji ağırlıklı borsalarda büyük düşüşler yaşandı.
Asya-Pasifik piyasaları, ABD teknoloji hisselerindeki sert satışlar ve zayıf ABD ekonomik verilerinin yarattığı resesyon endişeleriyle Çarşamba günü büyük kayıplar yaşadı. Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yüzde 3,19 değer kaybederek Asya'daki en büyük düşüşü yaşadı. Geniş tabanlı Topix endeksi de yüzde 2,79 geriledi.
Yarı iletken sektöründeki kayıplar dikkat çekerken, Renesas Electronics hisseleri yüzde 8 düşüşle Nikkei'nin en büyük kaybedeni oldu. Tokyo Electron yüzde 7,04, Advantest ise yüzde 7,7’nin üzerinde değer kaybetti. Çip tasarımcısı Arm’ın sahibi olan Softbank Group, yüzde 5,9’dan fazla düşüş yaşadı. Arm, Nvidia için çip tasarımı yapıyor.
Güney Kore'nin Kospi endeksi yüzde 2,17, küçük sermayeli Kosdaq endeksi ise yüzde 3’e yakın düşüş gösterdi. Nvidia'nın tedarikçileri arasında yer alan Samsung Electronics yüzde 2,62, SK Hynix ise yüzde 6,36 değer kaybetti.
Tayvan Ağırlıklı Endeksi yüzde 3,49 geriledi. Endeksin ağır toplarından Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi (TSMC) yüzde 3,56, uluslararası alanda Foxconn olarak bilinen Hon Hai Precision Industry ise yüzde 3,51 değer kaybetti. Endeks sabah saatlerinde yüzde 5,29’a kadar düştükten sonra toparlandı.
Avustralya ve Çin piyasaları da düşüşte
Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi yüzde 1,70’e yakın bir düşüş yaşadı. Petrol fiyatlarındaki zayıflık endeksin gerilemesinde önemli bir rol oynadı. Ülkenin ikinci çeyrek GSYİH’si yıllık bazda yüzde 1 büyüdü ve bu oran beklentilerle paralel gerçekleşti. Çeyreklik bazda büyüme ise yüzde 0,2 ile beklentilerin biraz altında kaldı.
Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 1,5 gerileyerek bölgedeki en küçük kaybı yaşadı. Çin anakarasındaki CSI 300 endeksi de yüzde 0,47 düştü. Çin’deki çip hisseleri, Nvidia’nın tedarik zinciriyle bağlantılı olmasa da düşüş yaşadı. Semiconductor Manufacturing International Corporation yüzde 1,95, Hua Hong Semiconductor yüzde 1,06 geriledi.
Ayrıca, Çin’in hizmet sektörü büyümesinin yavaşladığını gösteren Caixin hizmetler PMI verisi, Temmuz ayındaki 52,1’den Ağustos ayında 51,6’ya düştü.
ABD piyasalarındaki sert satışlar Asya’yı etkiledi
ABD’de çip üreticisi Nvidia yüzde 9’dan fazla düşüş yaşadı. Bu, Intel, AMD ve Marvell gibi diğer teknoloji devlerini de etkileyerek sert satışlara neden oldu. Yarı iletken hisselerini izleyen VanEck Semiconductor ETF (SMH) yüzde 7,5 düşerek Mart 2020’den bu yana en kötü gününü yaşadı.
Ayrıca, ABD'de açıklanan ISM imalat endeksi Ağustos ayında yüzde 47,2 olarak geldi. Bu oran, Temmuz ayına göre yüzde 0,4 puan artış gösterse de piyasa beklentilerinin altında kaldı. ISM endeksinde yüzde 50’nin altındaki her değer, ekonomik daralmayı işaret ediyor.
Üç büyük ABD endeksi, 5 Ağustos’taki küresel satışlardan bu yana en kötü günlerini yaşadı. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1,51, S&P 500 yüzde 2,12 düşerken, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 3,26 ile en büyük kaybı yaşadı.
5 Ağustos'taki küresel çalkantı
5 Ağustos 2024'te küresel piyasalarda büyük bir satış dalgası yaşandı. Bu durum dünya genelinde ciddi kayıplara neden oldu. Satışlar, ABD'de açıklanan zayıf istihdam verileri ve üretim faaliyetlerindeki düşüşle tetiklendi. ABD'deki resesyon korkuları, özellikle teknoloji hisselerinde büyük değer kayıplarına yol açtı. Dow Jones Endeksi yüzde 2,6, Nasdaq yüzde 5,5 ve S&P 500 yüzde 3 düşüş yaşadı. Teknoloji devleri Apple, Alphabet, Tesla ve Amazon gibi şirketlerin hisseleri yüzde 4'ten fazla değer kaybetti.
Japonya'nın Nikkei 225 endeksi ise yüzde 12,4 düşerek 1987'den bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydetti. Bu sert satış dalgası, sadece hisse senedi piyasalarını değil, kripto para piyasalarını da etkiledi. Bitcoin yüzde 17,5, Ethereum ise yüzde 23 düştü.
5 Ağustos Pazartesi yaşananlar kayıplar 1987 yılındaki Kara Pazartesi satışlarını hatırlattı. Borsa İstanbul halen 5 Ağustos öncesi seviyelerine gelemedi.