BORSA EKRANI

Borsa İstanbul, her ne kadar 1985 yılında İMKB yani İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adıyla kurulmuş, 2013 yılında BİST yani Borsa İstanbul adını almış olsa da kökeni çok daha eskilere dayanan bir sermaye piyasası kurumudur. 1866'da Osmanlı Devleti zamanında kurulan borsa, 1877 yılında ise Dersaadet (İstanbul'un o zamanki ismi) Tahvil Borsası ismini almıştı. 1926'da bugünkü borsanın temellerinin atılacağı Vakıfhan'a taşınan borsanın ismi 1929'da İMKB, 1938 yılında ise aracılık yetkisi tamamen durduruldu. Atatürk'ün talimatıyla İş Bankası halka açık olarak kurulurken 26 Aralık 1985'e kadar borsa sadece bir tabela olarak hayatına devam etti. Bu tarihte ise 365 milyon TL'lik bir kuruluş sermayesi ile İMKB, Cağaloğlu'ndaki Ziraat Bankası binasında faaliyetlerine başladı. İlk başkanı Muharrem Karslı'ydı.

Ardından Kararköy'deki Erenhan'a taşındı. İlk işlemler ise sembolik bir halka arz olan Boğaziçi Köprüsü'nün gelir ortaklığı senetleriydi. Ürdün'den örnek alınan tahta sistemi borsanın işlem temellerinin atılmasının ilk adımlarıydı. 1989'da 104 milyon dolarlık Türkiye Fonu kurulurken diğer yandan yabancı yatırımcılara Türkiye'de hisse senedi alıp satma izni verildi.    

2007-2010 dönemi ise bugünkü borsa teknolojik altyapısının kurulduğu dönem oldu.

   

İlk borsa bülteni 3 Ocak 1986'da eski ve yeni tipleriyle birlikte 19 hisse senedinin fiyat ve işlem bilgileriyle yayımlandı. Bu listede Anadolu Cam, Bagfaş, Çelik Halat, Çimsa, Çukurova Elektrik, Eczacıbaşı Yatırım, Ege Biracılık, İzocam, Koç Yatırım, Kordsa, Koruma Tarım, Olmuksa, Rabak, Sarkuysan, Şişecam, Gübre Fabrikaları ve İş Bankası B tipi hisse senetleri yer alıyordu.

Bugün bu listede yer alan hisse senetlerinden Bagfaş, Çelik Halat, Çimsa, Kordsa, Sarkuysan, Şişecam, Gübre Fabrikaları ve İş Bankası hisse senetleri halen Borsa İstanbul'da aktif olarak işlem görüyor. Diğer hisse senetleri birleşme, devralma, iflas veya kotasyondan çıkma terchileriyle artık borsada işlem gören statüde değil.