Çin'in altın rezervleri artmaya devam ediyor
- Çin Merkez Bankası (PBOC), üst üste dördüncü ayda da altın alımlarını sürdürerek rezervlerini artırdı. Bankanın verilerine göre, şubat ayı sonunda Çin’in altın rezervleri 73,61 milyon ons seviyesine yükseldi. ocak ayı sonunda bu rakam 73,45 milyon onstu.

Çin Merkez Bankası (PBOC), üst üste dördüncü ayda da altın alımlarını sürdürerek rezervlerini artırdı. Bankanın verilerine göre, şubat ayı sonunda Çin’in altın rezervleri 73,61 milyon ons seviyesine yükseldi. ocak ayı sonunda bu rakam 73,45 milyon onstu.
Çin’in altın rezervlerinin toplam değeri, ocak sonunda 206,53 milyar dolar iken şubat ayı sonunda 208,64 milyar dolara yükseldi.
PBOC'nin altın alımlarının piyasada önemli bir etkiye sahip olduğunu belirten Kinesis Money piyasa analisti Frank Watson, “Çin Merkez Bankası’nın alımları altın fiyatlarını destekleyen kritik faktörlerden biri. Şubat ayında da alımların devam etmesi, altın fiyatlarının daha da güçlenmesine yardımcı olabilir” dedi.
Altın, rekor seviyeye ulaştı
ABD’nin Çin’e yönelik ek gümrük tarifeleri ve küresel ekonomik büyümeye olası etkileri, enflasyon ve jeopolitik belirsizliklerle birleşerek altını 24 Şubat’ta rekor seviyeye taşıdı. 2024 yılında altın fiyatları yüzde 27 artarak son 14 yılın en yüksek yıllık kazancını elde etti.
Washington, Çin mallarına uygulanan mevcut tarifelere 20 puanlık ek vergi getirirken, son 10 puanlık artışı ise Salı günü yürürlüğe koydu. Pekin ise bu hamleye misilleme yaparak karşılık verdi.
Çin hükümeti, ticaret savaşının ekonomik etkilerini hafifletmek ve tüketimi teşvik etmek amacıyla Çarşamba günü yeni mali teşvik önlemlerini duyurdu. Ayrıca, Çin Devlet Planlama Kurumu, stratejik emtia stoklarının yıllık olarak hızlandırılacağını açıkladı.
Merkez Bankaları altın talebini artırıyor
Dünya Altın Konseyi’ne göre, küresel merkez bankaları 2024 yılında üst üste üçüncü kez bin tondan fazla altın satın aldı ve 2025 yılında da alımların devam etmesi bekleniyor.
Frank Watson, merkez bankalarının altın alım stratejilerinin yatırımcılardan farklı olduğunu belirterek, “Merkez bankaları altın alımında fiyat hassasiyeti göstermez. Genellikle rezerv yapılarını yeniden düzenlemenin bir parçası olarak alım yaparlar” dedi.
Çin Merkez Bankası’nın ve diğer merkez bankalarının altın alımlarının, son iki yılda altın fiyatlarındaki güçlü yükselişin ana etkenlerinden biri olduğunu vurgulayan Watson, enflasyon, faiz oranları, jeopolitik gelişmeler ve yatırımcıların güvenli liman varlıklarına olan ilgisinin altın fiyatlarını şekillendirmeye devam edeceğini belirtti.
Çin Merkez Bankası, 18 ay süren altın alım sürecinin ardından 2024'te altı ay ara vermiş ve Kasım ayında alımlarına yeniden başlamıştı.