Altın fonlarına rekor giriş: Yatırımcılar, Trump'ın yeni gümrük tarifelerine karşı güvenli limanlara yöneliyor

PAYLAŞ
Altın fonlarına rekor giriş: Yatırımcılar, Trump'ın yeni gümrük tarifelerine karşı güvenli limanlara yöneliyor
İlgili Hisseler

ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarının küresel ekonomiye olası etkilerine ilişkin endişelerin artmasıyla, yatırımcılar güvenli liman arayışını hızlandırdı. Financial Times’ın aktardığına göre, özellikle altın destekli yatırım fonlarına yönelik talep son dönemde büyük bir ivme kazandı ve Covid-19 salgınından bu yana en büyük girişlerden biri gerçekleşti.

Altın fiyatları, artan riskten kaçış eğilimiyle birlikte yükselişini sürdürüyor. Salı günü troy ons başına 3.148,88 dolara kadar yükselen altın, yıl başından bu yana yüzde 19’luk bir kazanç sağlamış durumda. Yatırımcılar, Trump’ın "kurtuluş günü" olarak adlandırdığı ve Çarşamba günü duyurulması beklenen geniş kapsamlı yeni tarifelere hazırlanırken, güvenli liman varlıklara olan talep hız kazanıyor.

Ekonomistlerin ve piyasa analistlerinin değerlendirmeleri, ticaret savaşlarının küresel büyüme üzerinde baskı yaratabileceğini ve yatırımcıların risk iştahını sınırlayabileceğini gösteriyor. Dünya Altın Konseyi’nin kıdemli analisti Krishan Gopaul, piyasalardaki belirsizliğin altına olan ilgiyi artıran en önemli faktörlerden biri olduğunu vurgulayarak, mevcut durumda yatırımcıların genel olarak riskten kaçınma eğiliminde olduğunu belirtti.

Küresel ticaret savaşı korkularının yoğunlaştığı bir dönemde, yatırımcılar yılın ilk çeyreğinde altın destekli borsa yatırım fonlarına (ETF) 19,2 milyar dolardan fazla yatırım yaptı. Standard Chartered tarafından yapılan hesaplamalara göre, bu rakam dolar bazında pandemi döneminden bu yana görülen en büyük girişlerden biri oldu.

Bank of America’nın son fon yöneticisi anketi de yatırımcıların riskten kaçınma stratejisini ortaya koyuyor. Portföylerde tutulan nakit miktarının son beş yılın en büyük aylık artışına ulaştığı belirtilirken, bu durum piyasalarda ihtiyatlı bir duruşun hakim olduğunu gösteriyor.

Altınla birlikte ABD Hazine tahvilleri de yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü varlıklar arasında öne çıkıyor. Tarife duyurusu öncesinde tahvillere olan talep artarken, 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirileri Salı günü yüzde 4,16’ya geriledi. Bu oran, yılın en düşük seviyelerine yakın seyrediyor. Avrupa’da ise, Avro Bölgesi’nin güvenli limanı olarak kabul edilen Alman tahvillerinin getirileri, son haftalarda görülen yükselişin ardından bu hafta yüzde 2,7’nin altına geriledi.

Merkez bankalarının son yıllarda altın alımları piyasada önemli bir etken olurken, son dönemde bireysel ve kurumsal yatırımcıların da altın ETF'lerine yöneldiği görülüyor. StanChart kıymetli metaller analisti Suki Cooper, ETF piyasasındaki yeniden canlanmanın, son haftalarda altın piyasasındaki en dikkat çekici değişimlerden biri olduğunu belirtti. Düşük getiri beklentileri, ticaret tarifelerinin enflasyon ve büyüme üzerindeki etkilerine dair endişelerle birleşerek, altın fonlarına olan talebin artmasını destekliyor.

Altındaki yükseliş trendi, büyük yatırım bankalarının fiyat tahminlerini de yukarı yönlü revize etmesine neden oldu. Macquarie, altının 2025 yılı içinde 3.500 dolara ulaşmasını beklediğini duyurdu. Fiziksel altın talebi de yükselişte. Comex vadeli işlemler borsasındaki stoklar rekor seviyelere ulaşırken, New York’a gönderilen altın külçelerinde büyük bir artış yaşandı. Ancak bu akış son dönemde yavaşlamış görünüyor.

Hisse senedi piyasalarında ise yatırımcıların riskten kaçış eğilimi, sağlık sektöründeki hisseleri öne çıkardı. UnitedHealth ve HCA Healthcare gibi savunmacı sağlık hisseleri geçtiğimiz ay yaklaşık yüzde 10 yükselirken, daha geniş çaplı S&P 500 endeksi yüzde 5 değer kaybetti.

Piyasalarda Trump’ın ticaret politikalarına yönelik belirsizlik sürerken, yatırımcıların riskten korunma amacıyla altın, tahvil ve nakit gibi varlıklara yönelmesi dikkat çekiyor. Önümüzdeki günlerde açıklanacak yeni gümrük vergisi kararlarının, finansal piyasalarda daha fazla dalgalanmaya yol açması bekleniyor.